Mix měsíce – Qualiatik

Přinášíme hudební mix americké umělkyně a performerky Qualiatik.

Nový díl pravidelné série Mix měsíce si pro náš web připravila newyorská multimediální umělkyně, producentka a performerka Qualiatik. Její abstraktní elektronická hudba prozkoumává lidské podvědomí a emocionální svět. Toto téma ji zajímá už od studentských let, kdy zkoumala vliv hudby na lidský mozek. „Fascinovalo mě pozorovat souvislost mezi zvukem a emocemi. Napsala jsem třicetistránkovou studii o případech, kdy poslech hudby vyvolává husí kůži,“ upřesňuje autorka mixu. Přiznává sice, že jí studium při tvorbě vlastní hudby sice ve výsledku v ničem nepomohlo, zároveň jí ale prý dovoluje lépe doceňovat vliv hudby na lidský mozek a emoce.

Její přístup k hudbě je spojen s kulturou DIY. Snaží se neustále nacházet nové mediální formy, kterými by bylo možné se umělecky vyjádřit. V rámci svého živého vystoupení už využila například 3D vizualizace, prvky virtuální a rozšířené reality nebo interaktivní počítačové programy. „V New Yorku se neustále objevují nové DIY prostory, kde je možné pořádat akce za minimální náklady, ale takové prostory taky zase rychle mizí. Tak už to tady prostě chodí. Výhodou je, že je v této scéně hodně odhodlání, kreativity a nadání, což ostatní pohání v tom pokračovat dál,“ říká Qualiatik.

Společně s dalšími producenty jako Dasychira, Kodi Fabricant, Sentinel spoluzakládala label Unseelie. Vedle vydávání nahrávek a mixů funguje Unseelie jako platforma k pořádání akcí, které se nejčastěji konají v brooklynském klubu H0l0. Svoje široké multimediální rozpětí dokazuje Qualiatik například v nedávném klipu Mother Tongue, který sama autorka považuje za důkaz obrovského kreativního potenciálu a soudržnosti newyorské DIY komunity. „Celý klip byl vytvořený v rozpětí dvou týdnů, přičemž samotné natáčení probíhalo jeden den. Podílelo se na něm spousta lidí z různých uměleckých sfér. Měli jsme svoje maskéry, designéry, lidi, kteří vyrobili pro účely videoklipu protézy, tým, který pro nás připravil make-up, o úpravu nehtů se postaral Juan Alvear, jehož práci v minulosti ocenila například Rihanna,“ popisuje proces tvorby klipu Qualiatik.

Nedávno jí skončilo dlouhé turné, během něhož zavítala i na festival Creepy Teepee v Kutné Hoře. „Nejvíc jsem si užila Asii, protože to je část světa, která je mi nejvíc kulturně cizí. Creepy Teepee je zase výjimečný festival komunitního rázu, kde můžete potkat všechny vaše kamarády, s kterými si píšete na sociálních sítích. Vzájemně se můžete podělit o své zážitky a zkušenosti a společně propařit celý víkend,“ komentuje své poslední turné Qualiatik.

V současné době připravuje k vydání EP, na němž pracovala v průběhu své tour. „Je to zvláštní pocit pracovat na novém albu bez přístupu do studia a v průběhu jednoho dlouhého turné. Věci, které jsem si připravila, jsem mohla rovnou vyzkoušet naživo. Moje hudba je hodně spojená s živým vystupováním, interakcí s posluchači, takže to byla ideální příležitost k tomu, pokusit se přenést koncertní zážitek na studiové album.“

Mix, který si připravila pro náš web, je poskládaný z věcí od spřízněných hudebníků z newyorské scény a lidí, které potkala během svého turné. Záznam je rovněž k poslechu a volně ke stažení na našem soundcloudovém profilu.

 

Čtěte dále