Novozélandská premiérka nabádá k zavedení čtyřdenního pracovního týdne

Podle premiérky Jacindy Ardern by flexibilnější pracovní podmínky zvýšily produktivitu i domácí turismus. Čtyřdenní pracovní týden by lidem mohl také umožnit lépe sladit pracovní a rodinný život.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardern naznačila, že by se zaměstnavatelé měli zamyslet nad možností zavést čtyřdenní pracovní týden a další podobná opatření, aby tak pomohli domácímu turismu a umožnili zaměstnanců lépe sladit jejich pracovní a rodinný život. Prohlásila to ve videu na svém facebookovém profilu, v němž se věnovala především turistickému ruchu v této ostrovní zemi a také tomu, jak je mu nyní možné pomoci. Mezi návrhy, které na toto téma premiérka od svých voličů dostala, se našlo kdeco: od zkrácení pracovního týdne po zvýšení počtu státních svátků. Tato opatření by měla stimulovat domácí turismus po čas, kdy jsou na Novém Zélandu uzavřené hranice s okolním světem. Tyto neformální poznámky a návrhy Novozélanďany zcela nadchly a veřejnost se nyní dohaduje, jestli koronavirová krize v jejich zemi nenastartuje obří radikální změny. Jiní se naopak obávají, že se věci brzy vrátí zase k normálu.

Debata o čtyřdenním pracovním týdnu na Novém Zélandu je jedním z příkladů radikálních systémových změn, jejichž zavádění současná koronavirová pandemie urychlila.

Jacinda Ardern byla během svého facebookového livestreamu právě na cestě do města Rotorua, které je jedním z novozélandských turistických center. Mnoho lidí se podle ní vyjádřilo v tom smyslu, že rádi podpoří domácí turistický ruch, pokud bude jejich pracovní život o něco flexibilnější. Právě turistický ruch je totiž momentálně v masivním útlumu vzhledem k tomu, že hranice Nového Zélandu jsou stále zahraničním turistům uzavřené a novozélandské domácnosti nyní spíše šetří a omezují rodinné rozpočty, protože se obávají propouštění. „Od mnoha lidí jsem slyšela, že bychom měli zavést čtyřdenní pracovní týden. Je to věc zaměstnavatelů a zaměstnanců. Ale jak už jsem řekla, je toho opravdu hodně, co jsme se dozvěděli nejen o covidu-19, ale také o tom, jak flexibilita lidí, kteří pracují z domova, přináší produktivitu,“ prohlásila Ardern. „Turismu v celé zemi by to rozhodně pomohlo.“

Debata o čtyřdenním pracovním týdnu na Novém Zélandu je jedním z příkladů radikálních systémových změn, jejichž zavádění současná koronavirová pandemie urychlila. Do konce měsíce chce například španělský vládní kabinet zavést nepodmíněný základní příjem pro nejchudších 100 tisíc španělských domácností. Pokud španělská vláda záměr schválí, budou určení lidé dostávat 450 až 1000 eur měsíčně. Toto opatření by jim mělo pomoci vyrovnat se s blížící se ekonomickou krizí a mohlo by také oživit hospodářský růst země.

 

Čtěte dále