Mezi profese silně ohrožené koronavirem patří učitelé, sociální pracovníci i dělníci

Zveřejněná data o počtech nakažených podle povolání ukazují, že se virus nejvíce šíří v průmyslové výrobě, školách nebo sociálních zařízeních.

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) v pátek zveřejnil srovnání počtů nakažených covidem-19 podle různých profesí. Mezi nejohroženějšími zaměstnanci jsou samozřejmě ti, kteří nemohou pracovat z domova a bez jejichž služeb se ostatní těžko obejdou – záchranáři, hasiči nebo sociální pracovníci. U nich by bylo záhodno, aby měli co nejdříve přístup k očkování.

Z dat vyplývá, že největšímu – 79procentnímu – riziku nákazy jsou při práci vystaveni hasiči a záchranáři. Žebříček vychází z počtu nakažených na tisíc lidí dané profese. Podle toho statistici vypočítali také pravděpodobnost nákazy na pracovišti.

Druhou nejohroženější skupinou jsou policisté a třetí místo patří učitelům a dalším pracovníkům ve školství. Ke konci ledna bylo navzdory dálkové výuce nakaženo přes 34 tisíc učitelů a jejich šance nakazit se na pracovišti dosahuje podle dat až 75 procent. V posledních týdnech se čím dál častěji vedou debaty o návratu dětí do škol. Podle údajů ministerstva zdravotnictví se přitom právě v únoru šířila nákaza ve školních zařízeních – hlavně mateřských školách – více než kdy dříve. Ve druhém únorovém týdnu bylo v mateřských a základních školách zaznamenáno 114 ohnisek nákazy. Vyšší počet ohnisek ve školách a školkách byl jen na začátku září a druhý týden v říjnu, těsně před zavřením všech škol (mimo mateřských) 14. října. Je tedy pravděpodobné, že po případném znovuotevření škol od března by počet ohnisek výrazně stoupl.

Mnoho nakažených je dále mezi vojáky, kteří často pomáhají v nemocnicích. Nepřekvapí, že velkému riziku nákazy jsou vystaveni i sociální pracovníci. Hned za sociálními pracovníky jsou skladníci. Nákaza se zjevně masivně šíří také v českých věznicích – zaměstnanci vězeňské služby jsou v pořadí šestou nejohroženější skupinou, pokud jde o pravděpodobnost nákazy v práci.

Co však překvapí, je poměrně velký počet přenos koronaviru mezi administrativními pracovníky, kteří by mohli práci na počítači vykonávat z domova. Z přehledu vycházejí jako osmá nejvíce nakažená profesní skupina. „Zbytečně moc nakažených v administrativě. Bez podpory home officů to nepůjde,“ napsal k tomu sociolog Daniel Prokop na svém twitterovém účtu.

Nejvyšší absolutní počet nakažených je mezi dělníky v průmyslové výrobě: šedesát tisíc. I proto požaduje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) v době kolem Velikonoc týdenní lockdown. V pondělí to uvedl předseda ČMKOS Josef Středula. „Nejen čtyři dny přerušené práce, ale klidně celý týden pomohou omezit šíření nemoci a odlehčit nemocnicím a přerušit komunitní šíření viru!“ uvedl Středula na Twitteru. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD slíbila, že se vláda požadavkem bude zabývat.

Čtěte dále