Zákaz cestovat mezi okresy ukazuje další problémy, jimž čelí homosexuální rodiny

Zákon o manželství pro všechny by mohl homosexuálním párům pomoct, ale leží už tisíc a jeden den ve sněmovně.

Během pandemických restrikcí se na stejnopohlavní páry zapomnělo, nerovné postavení ale mají jejich rodiny i mimo pandemii. V Poslanecké sněmovně přitom už 1001 dní leží zákon o manželství pro všechny.

Jana Hamánková žije v Praze s pětiletou dcerou Mařenkou. Tu vychovávala s bývalou partnerkou, která nyní žije ve středočeských Milovicích. Dvojice žen spolu žila 12 let, byly spolu zaregistrovány a společně si pořídily dcerku díky anonymnímu dárci spermatu. Loni se rozešly a nechaly si registraci zrušit. Pětiletá Mařenka bere obě ženy jako své matky a pobývá střídavě v Praze a Milovicích. Jana Hamánková by ráda odvezla dcerku na víkend k bývalé partnerce, ale bojí se, že to kvůli současným vládním nařízením nebude možné. „Jak budu případně policistům vysvětlovat, že vezu dceru k paní, která k ní nemá žádný oficiální vztah?“ ptá se. Případ ilustruje, jak odlišnosti mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím v praxi dopadají na homosexuály a jejich děti v Česku.

Ženy mají totiž střídavou péči domluvenou jen neoficiálně „na dobré slovo“. Oficiálně je matkou jen paní Hamánková. „Mařenka nás má obě ráda, obě bere jako maminky a i já si přeju, aby mohla trávit čas s druhou mamkou,“ vysvětluje Jana Hamánková. České zákony stále neumožňují, aby si homosexuální rodiče přisvojili dítě svého partnera. Stejně tak není možné, aby homosexuální pár adoptoval dítě jako dvojice nebo byl společnými pěstouny. Rodičem je proto oficiálně zpravidla jen jeden z nich, zatímco druhý nemá vůči dítěti žádná práva.

„Kdyby šlo o rozvedené rodiče, kteří by měli střídavou péči nařízenou soudně, byla by jejich situace jiná, měli by v ruce ten oficiální papír,“ upozorňuje právnička iniciativy Jsme fér Lucia Zachariášová. Cílem iniciativy je upozorňovat na rozdíly, které v praxi existují mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím.

Praktických dopadů, které znevýhodňují děti gayů a leseb, je mnoho i mimo pandemii. Práva dětí a rodičů chrání stát pomocí rodinného práva, homosexuální páry ale nemají možnost tuto ochranu využít. Jeden z rodičů nemá oficiálně právo vědět, jak se dítěti daří ve škole, nemá právo ho vyzvedávat nebo chodit na třídní schůzky. V případě, že se dítě dostane do nemocnice, nemá druhý rodič právo na informace o jeho zdravotním stavu a nemůže s ním být v průběhu hospitalizace. Děti po druhém rodiči nemají právo dědit nebo dostávat sirotčí důchod.

Zatímco podmínkou rozvodu je vyjasnění vztahu k dětem, v případě zrušení registrace mohou děti ztratit kontakt s druhým rodičem i prarodiči. Zároveň platí, že zatímco po rozvodu má dítě nárok na výživné od druhého rodiče, po odregistrování může být zákonný rodič na vše sám, přestože si dítě pořídili v páru. Situaci by mohl vyřešit zákon o manželství pro všechny, který tisíc a jeden den od svého předložení v úterý 9. března stále čeká v Poslanecké sněmovně na projednání.

 

Čtěte dále