New York zakázal používání umělých pesticidů v parcích a městské zeleni

Město New York zakázalo používání umělých pesticidů při udržování veřejných parků a městské zeleně. Na začátku kampaně bylo několik dětí z mateřské školky.

Newyorští zákonodárci minulý týden jednomyslně odhlasovali zákaz užívání syntetických pesticidů. Zákon vejde v platnost do třiceti dnů. Ve veřejných parcích a areálech se tak budou při regulaci plevele a přemnožení škůdců používat pouze pesticidy přírodní. Výjimka platí pro případy cíleného užití proti obzvlášť invazivním a škodlivým druhům. Rozhodnutí je výsledkem sedm let trvajících snah newyorských iniciativ, na jejichž počátku byla neobvyklá skupina – pětiletí aktivisté z mateřské školky PS 290 v Manhattanu.

Toxické pesticidy jsou nepoměrně častěji využívány v chudších oblastech s černošskou či hispánskou majoritou.

„Vždycky, když děti seznamujete se znepokojivými problémy, připomeňte jim, že se mohou samy pokusit nalézt řešení,“ zní pravidlo učitelky Pauly Rogovin, která v roce 2014 svým žákům vysvětlila, jaký dopad mají toxické pesticidy na lidi, prostředí a zvířata v jejich městě. Netrvalo dlouho a žáci začali usilovat o změnu zákona. Postupně se k nim přidávali další sympatizanti, až letos ve čtvrtek 22. dubna na Den Země dosáhli svého. New York se tak přidal k městům jako Baltimore, který loni významně zúžil seznam povolených pesticidů, nebo například Chicago, jež od roku 2014 přestalo používat chemikálie v 90 procentech veřejných parků.

„Už se nemusím bát, že narazím na pesticidy, když pobíhám po okolí,“ říká dvanáctiletý aktivistický veterán Jesse Balsam, jeden z původních žáků Pauly Rogovin. Obyvatelé tak uvidí podstatně méně varovných značek a například jed na krysy bude nyní jen na nepřístupných místech s tím, že prevence bude mít podobu systematičtějšího úklidu odpadků.

Pomalu vás to přiotráví

Člena městské rady Bena Kallose prý děti z mateřské školky přesvědčily, aby navrhl zákaz pesticidů, už v roce 2014, jednání však nikam nevedla. V roce 2017 pořádal podle jeho slov „absolutně nejroztomilejší slyšení“, během nějž děti v jednacím sálu zpívaly píseň Woodyho Guthrieho This Land Is Your Land. Ačkoli byly radnice a odbor pro správu parků dlouho proti, podpora veřejnosti stále rostla a dnes třiasedmdesátiletá učitelka, jež odešla v roce 2018 do důchodu, byla odhodlána spolu s dětmi dotáhnout své snahy do úspěšného konce.

Zákon by měl výrazně snížit rizika způsobená toxiny šířícími se ekosystémem. Jedna ze skupin zmapovala stovky míst, na nichž byl používán herbicid glyfosát. „Dáte si na zem deku, a zatímco na ní poleháváte se svou láskou, pomalu vás to přiotravuje,“ říká Bertha Lewis z organizace The Black Institute. Podle loňského reportu organizace jsou navíc toxické pesticidy nepoměrně častěji využívány v chudších oblastech s černošskou či hispánskou majoritou, jako je Harlem, Queens nebo Brooklyn. Její slova potvrzuje i Ben Kallos, podle nějž například park Carla Schurze v bohaté čtvrti s převážně bělošským obyvatelstvem byl takto stříkán jen málokdy.

Užívání glyfosátu bylo výrazně omezeno už po prvním představení Kallosova návrhu. Glyfosát je hlavní ingrediencí přípravku Roundup vyráběného americkou firmou Monsanto, již vlastní německý koncern Bayer. Roundup byl v roce 2019 prohlášen Federálním soudem v USA za karcinogenní (ačkoli podle některých orgánů, jako je Evropská agentura pro chemické látky, není škodlivost přípravku prokázána). Nyní bude možné takovýto typ prostředků použít jen ve specifických případech za souhlasu obecní rady a předsedy samosprávného městského obvodu. „Celý národ ustupuje od toxických pesticidů a hnojiv založených na fosilních palivech,“ říká Jay Feldman z organizace Beyond Pesticides, jež usilovala o přijetí zákona, „a směřuje k přírodnímu řízení, které je prospěšné pro naše zdraví, prostředí i planetu.“

Čtěte dále