Newyorská čtvrt miliardářů uzavře veřejnosti svoji dominantu Vessel. Skáčou z ní sebevrazi

Za poslední rok z šestačtyřicet metrů vysoké vyhlídkové věže skočil třetí člověk. Její autor navrhl v Praze projekt Savarin, který propojí několik ulic poblíž Václavského náměstí.

„Esteticky nepříjemný symbol zkorumpované opulence a podezřelého financování,“ popisuje web Hyperallergic konstrukci Thomase Heatherwicka, která má spolu s galerií Shed za úkol přivádět turisty do oblasti Hudson Yards. Není to ale rozhodně ojedinělé médium, které existenci Vesselu a celého nového komplexu v dlouho nerozvíjené části západního Manhattanu vnímá jako nepatřičnou.

Američtí kritici architektury i novináři už pro místo použili nespočet označení – nejvíce se mluvilo o fiasku architektury a čtvrti navržené podle miliardářských fantazií, a to už v době, kdy se Stephen Ross, šéf obří realitní společnosti Related Companies, před pár lety rozhodl postavit čtvrť připomínající město ve městě. „Mám pocit, že už nejsme v New Yorku,“ napsal kritik časopisu New York Magazine. „Tenhle nadreálný kus Manhattanu vyzvednutý na platformě a připevněný ke zbytku města linkou metra nemá žádnou historii, nenajdete v něm žádné bakterie, plísně, špeluňky ani velkoměstské exoty. Vyrenderovali ho pro nás Related, stejně jako všechny ty hubené bílé lidi na vizualizacích.“

Poté co z vyhlídkové konstrukce, která je symbolem Hudson Yards i architektonických ikon zhodnocujících developerské projekty, letos skočila čtyřiadvacetiletá žena z Brooklynu, devatenáctiletý obyvatel New Jersey a naposledy jednadvacetiletý muž z Texasu, oznámil mluvčí Related Companies, že se konstrukce uzavírá na dobu neurčitou. Městský tisk zareagoval především připomínkou toho, že luxusní čtvrť byla vystavěna díky zneužití programu, který měl pomoct oblastem, kde se koncentruje chudoba.

Autorem Vessel je britský architekt Thomas Heatherwick, jeden z momentálně nejsledovanějších světových hvězd svého oboru, který navrhl také velký projekt Savarin společnosti Crestyl, jenž má v Praze propojit ulice Na Příkopech s Jindřišskou a Panskou. Konverzí historických budov ve vnitrobloku a dostavbou má podle Crestylu vzniknout „luxusní obchodně společenské centrum s pasážemi, prostranstvími, náměstíčkem i zahradou. Jedním z nájemců bude i tržnice Time Out Market s přibližně patnácti gastro službami. Za luxusními nákupy si sem budete moct zajít dokonce do přestavěné historické jízdárny přístupné ze slepé ulice V Cípu. Vlastnickou strukturu projektu, který by měl být hotový do konce roku 2022, rozkrývala Investigace.cz, podle jejíchž autorů hrozí, že se přes Savarin budou prát špinavé peníze.

 

Čtěte dále