Dánský extremista rozdělil Švédsko. Podle premiérky je třeba segregaci překonat

Švédsko od Velikonoc zažívá vlnu násilných protestů a demonstrací, které pořádají mladí muslimové. Dochází k zapalování aut a jiným projevům násilí, kterých se účastní i nezletilí.

„Naše země je úžasná a já jsme moc hrdá na to, že jsem Švédka. Je třeba ale přiznat, že nás trápí i vážné problémy. Segregace je jeden z našich největších sociálních problémů. Všichni žijeme v jedné zemi, ale každý v odlišné realitě,“ vyjádřila premiérka Magdalena Andersson znepokojení nad stále se stupňující agresi ze strany muslimů. Ve svém proslovu zmínila hlavně strach o děti, které v přistěhovaleckých komunitách vyrůstají. „Děti se v segregaci zapojují do zločineckých extremistických gangů, které následně vyvolávají násilné nepokoje.“

Pálení Koránu

Narážela tím na demonstrace mladých muslimů, které se v posledních dnech zvrhly do násilných protestů. Nejvíce zasažená je oblast Skåne na jihu Švédska, jež historicky patřila k Dánsku. Konkrétně v Malmö dochází k zapalování aut a napadání policejních jednotek kameny, objevily se i zápalné lahve. Protesty trvají už od Velikonoc a podle policie v nich byly zapojeny i děti. „Nejmladším dětem, které házely kameny, bylo dvanáct let. Správa sociálního zabezpečení má zatím devět záznamů, může jich ale být i více,“ prozradila listu Dagens Nyheter vedoucí policie ve městě Landskrona.

Mezi protestujícími jsou hlavně extremisté z gangů a nejde o reprezentativní vzorek přistěhovalecké populace ve Švédsku.

Protestující pobouřil Rasmus Paludan, lídr dánské krajně pravicové strany Tvrdý směr. Paludan je v Dánsku i Švédsku známý pro své silně protimuslimské názory, na svých volebních mítincích pálí či jinak poškozuje Korán a k podobným akcím vyzývá i své podporovatele. Protože má vedle dánského i švédské občanství, chce s Tvrdým směrem kandidovat i ve sněmovních volbách, které Švédské království čekají 11. září. Po pálení Koránu byli švédští velvyslanci v Iráku i Íránu vyzváni, aby incident odsoudili.

Stalking i sexuální zprávy nezletilým

Paludan je kontroverzní nejen pro své názory – v minulosti byl také trestán za stalking. V roce 2021 vyšlo najevo, že provozoval sexting s nezletilými chlapci, nejmladšímu mělo být 13 let. Hájil se tím, že neznal jejich věk, a podle svých slov si nemyslí, že udělal „něco tak strašného“. Švédskou obdobou Tvrdého směru jsou krajně pravicoví Švédští demokraté. Ti sice k podobným akcím jako Paludan nevyzvali, na Twitteru ale několikrát kritizovali vedení měst, která se rozhodla Paludanovy akce zrušit.

Potom co demonstranti zapálili školu a zranili několik desítek policistů, se rozhodla o situaci jednat i vláda v čele s premiérkou. „Tady nejde o politické demonstrace, ale o kriminální činy způsobené gangy. Jejich součástí jsou často děti, které ještě nedosáhly trestní odpovědnosti,“ sdělila premiérka na tiskové konferenci, kde vystoupila s ministrem vnitra a spravedlnosti a ministrem pro migraci. Segregaci označila za jeden z největších problému současného Švédska, který je třeba vyřešit. Zaměřit se chce hlavně na práci s mládeží a posílení sociálních služeb, jejichž aktivity by měly zamezit růstu mládežnické kriminality. Prioritou vlády by měl být boj proti gangům.

Ministr spravedlnosti a vnitra Morgan Johansson potom oznámil, že se bude snažit zajistit policii co nejvíce obranných prostředků, zároveň ale odmítl požadavek Umírněné strany na vodní děla. Rovněž podle něj nyní budou přísnější podmínky pro udělení pobytu nově příchozím. Johansson už dříve upozornil, že mezi protestujícími jsou hlavně extremisté z gangů a že nejde o reprezentativní vzorek přistěhovalecké populace ve Švédsku. Podle něj většina z nich chce žít v klidu. Premiérka potom švédským muslimům popřála ke svátku Íd, kterým pro muslimy končí Ramadán. Tímto gestem jim vzkázala, že ve Švédsku jsou stále vítáni.

Autorka je spolupracovnice redakce.

Čtěte dále