Mizející zeleň a chybějící veřejný prostor. Jak se rozvíjí největší pražský development ve Vysočanech?

V okolí Rokytky probíhá boj nejen o zahrádkářskou kolonii, ale i o podobu čtvrti pro desetitisíce lidí.

Brownfieldy ve Vysočanech jsou zastavovány už od nultých let 21. století. Nyní zde žije přes 20 tisíc obyvatel, v budoucnu se ovšem má stát domovem až pro 45 tisíc lidí. O tom, jak se obří území rozvíjí a co jeho obyvatele nejvíce trápí, jsme mluvili s Monikou Domincovou a Lukášem Příbramským ze spolku Rokytka žije a s Annou Vinklárkovou z neziskové organizace Arnika.


Aktuálně spolek a další obyvatelé z okolí bojují za záchranu zahrádkářské kolonie u říčky Rokytka, která je spolu s parkem Zahrádky posledním kusem zeleně ve čtvrti o rozloze zhruba dvou set hektarů. Kauze jsme se nedávno věnovali, v posledních týdnech svitla naděje, že by byla kolonie zachráněna a pozemek se převedl do majetku města. Celý případ ukazuje podle Moniky Domincové a Lukáše Příbramského na to, že ačkoli zde probíhá výstavba už dvacet let, město, ani městská část nemá žádnou představu ani plán, jak by měla nová čtvrť vypadat a co by v ní mělo být. Podoba čtvrti je tedy takřka zcela v rukou soukromých developerů. „Nejen že tu není skutečný veřejný prostor, ale chybí i základní občanská vybavenost – lékaři, hřiště, školy,“ vypočítávají Příbramský s Domincovou.

V podcastu probíráme, jak se městu (ne)daří reagovat na výzvy spojené s novou výstavbou a jaké má samospráva vůbec možnosti. Dojde i na to, v čem se současný development podobá klasickým sídlištím nebo na ukázky greenwashingu pražských developerů.

Čtěte dále