Reputace kolumbijského prezidenta v troskách. Můžou za to odposlechy i zneužití pravomocí

Kolumbijský prezident Gustavo Petro prožívá náročný rok. Vláda sice dosáhla vytouženého (a křehkého) klidu zbraní s tamními guerillami, sráží ji ale korupční kauzy, a také obavy ze státního převratu.

V únoru přišel o důležité politické partnery, v dubnu musel přistoupit k personálním změnám ve vládě, kterou následně opustilo sedm ministrů. Největší politická krize ale kolumbijskou hlavu státu Gustava Petra zastihla až teď. A může to být skandál, který jedné z výrazných tváří latinskoamerické levice zlomí vaz. Opozice po Petrovi, který do úřadu nastoupil v roce 2022, požaduje okamžitou rezignaci. Spojenci důrazně žádají jasné vysvětlení. O co přesně jde v kauze, která zasáhla kolumbijskou vládu i diplomacii?

Původ aktuální vládní krize je nutné hledat už v počátcích kampaně hlavy státu. Výraznými průvodci na cestě Gustava Petra do prezidentského křesla se totiž stala dvojice Armando Benedetti a Laura Sarabia. On je známý senátor a jednu chvíli dokonce předseda horní komory parlamentu, ona z počátku nezaměstnaná mladá žena, která, ač vynikající studentka, neuspěla u přijímacích zkoušek do armády a za sebou měla jen stáž na ministerstvu obrany.

Sázka na levici a zrada

Sarabia je silně věřící a do politiky vstoupila na radu pastora církve Su Presencia (Jeho Přítomnost) Andrése Corsona – původně jako stážistka pro pravicovou stranu Partido de la Unión por la Gente tehdejšího prezidenta Juana Manuela Santose. Během krátké doby začala svědomitá a organizačně schopná Sarabia pracovat pro jednoho z nejznámějších politiků v zemi Armanda Benedettiho. Výbušnému a zábavnému (a podle spolupracovníků také silně neorganizovanému) extrovertovi, se hodila jako asistent – někdo loajální a pečlivý, kdo by mu pomohl organizovat každý pracovní den. Spolupráce strukturované ženy, která každé ráno pravidelně cvičí, vše si pečlivě zapisuje a plánuje, a bystrého senátora, který nemůže chybět na žádné party, možná trochu překvapivě fungovala a vytvořili spolu efektivní politický pár. Tak alespoň příběh jejich seznámení popisuje deník El País.

Ačkoli kvůli těhotenství nebyla přítomna po celou dobu kampaně, začala postupně Sarabia více než s Benedettim spolupracovat s budoucím prezidentem. Po svém zvolení z ní ve 28 letech udělal šéfku kabinetu. Naopak Benedetti i kvůli korupčním kauzám, které ho obklopují, zamířil na post velvyslance ve Venezuele.

V listopadu 2020 ale Benedetti i Sarabia stranu opustili a přešli do kampaně lídra levice: současného prezidenta Petra. Ten měl v té době za sebou už dvě neúspěšné kandidatury na hlavu státu, tentokrát mu ale situace hrála do karet. Benedetti naplánoval volební výjezdy po celé zemi a Petro slavil úspěch. „Jediným způsobem, jak zabránit Petrovi stát se prezidentem, je sundat tohle letadlo,“ vtipkoval v té době dokonce Benedetti na palubě letounu patřícího Petrově kampani. Petro ale úspěšně doletěl až do cíle a stal se prezidentem. S tím ale skutečný boj o moc teprve začal.

Ačkoli kvůli těhotenství nebyla přítomna po celou dobu kampaně, začala postupně Sarabia více než s Benedettim spolupracovat s budoucím prezidentem. Po svém zvolení z ní ve 28 letech udělal šéfku kabinetu. Naopak Benedetti i kvůli korupčním kauzám, které ho obklopují, zamířil na post velvyslance ve Venezuele. Sám to bral jako zradu, protože si myslel na funkci ministra. Kvůli své pracovní morálce a častým cestám zpět do Kolumbie se postupem času dostal do sporu s ministrem zahraničí i Sarabiou, na které si začal vylévat frustraci.

Odkud se vzalo patnáct miliard

Právě uniklé nahrávky rozhovorů mezi Benedettim a Sarabiou, které v červnu zveřejnil kolumbijský týdeník Semana, odpálily v Kolumbii politický dynamit. Hádku mezi oběma bývalými spolupracovníky podle všeho odstartovala naplánovaná schůzka Benedettiho s prezidentem, na kterou musel v Bogotě čekat přes tři hodiny. „Měl jsem přes sto schůzek, (získal) patnáct miliard pesos, nebýt mě, nevyhráli by (prezidentskou kampaň). Ale to, jak jste se mnou včera zacházeli…To, co ti řeknu není výhrůžka. Ale když padnu já, padneme všichni, šmejde,“ říká na nahrávce Benedetti. Následně dodává, že když promluví, „skončí ve vězení všichni.“

„Já jsem byl ten, co organizoval všechna jednání, zařídil peníze, ku*va. Kdo to teď vidí? Nikdo. Nebo chcete, ku*va, abych řekl, kdo byl ten, co daroval ty peníze? (…) To, co se stalo včera, bylo svinstvo od tebe i od prezidenta, Lauro,“ pokračuje Benedetti. „S tolika sra*kami, co vím, se po*ereme všichni, já vás, i vy mě, ale Dvojčata spadnou… Usáma bin Ládin, když sejmul Dvojčata, bylo mu fuk, jestli ho zabijí, nebo ne, ale sejmul Dvojčata,“ říká na nahrávce bývalý diplomat ve Venezuele.

Podle Benedettiho mu kolumbijský prezident vděčí za své vítězství. „Nikdo, dokonce ani Petro, na té zku*vené kampani nepracoval víc než já. Kdyby nebylo mě, nevyhráli by, ku*va, nikdy by nevyhráli,“ říká v jeden moment. Následně vulgárně uráží jak ministry vnitra a zahraničí, tak zbytek vlády, která je podle něj neschopná. „Nevím, jak nechápete, že jste v průzkumech na 30 procentech, a to si myslím, že jste reálně na deseti,“ říká například o vládních preferencích.

Zneužití pravomocí a sebevražda

Na audionahrávce Benedetti komentuje i prezidentův přešlap ohledně oznámení o záchraně čtyř dětí z amazonské džungle, které bylo předčasné (děti se nakonec zachránit podařilo až později). Z omylu bývalý senátor viní právě šéfku kanceláře prezidenta a několikrát ji sexisticky urazí. Státní zastupitelství už se ale mezitím zaměřilo na výroky ohledně financování prezidentské kampaně.

V pátek 23. června se tak má Benedetti v rámci vyšetřování generální prokuratury u výslechu pokusit vysvětlit svá tvrzení o zisku patnácti miliard pesos (okolo 79 milionů korun), které nebyly zaznamenány ve vyúčtování kampaně. Jak Benedetti, tak Sarabia mezitím opustili své funkce. Prezident Petro odmítl, že by kdokoli z vlády nařídil dvojici odposlouchávat, a stejně tak pochybnosti ohledně financování své kampaně, o nichž už některá kolumbijská média píší, že mohou pocházet z obchodu s drogami. Celou kauzu pak bude hlava státu vysvětlovat před Kongresem.

Celá kauza má ale ještě další rovinu, která opět spojuje její dvě hlavní postavy. Kombinace volebního úspěchu a porodu totiž Sarabiu donutila sehnat si chůvu, kterou jí doporučil právě Benedetti i přesto, že byla podezřelá z krádeže v jeho domě. Chůva Marelbys Meza tak nastoupila do domácnosti prezidentovy spolupracovnice a nedlouho poté se stala hlavní podezřelou v případu loupeže sedmi tisíc dolarů v hotovosti v domě.

Mezu tak (zřejmě na popud Sarabie) následně policie odposlouchávala a prezidentská bezpečnostní služba podrobila testu na detektoru lži, což aktuálně generální prokurátor vyšetřuje jako nezákonný postup a zneužití pravomocí. Časopis Cambio mezitím odhalil, že chůva byla poté na Benedettiho žádost převezena charterovým letadlem do Venezuely z nejasných důvodů, které jsou stále předmětem vyšetřování. To už má mezitím ale tragické důsledky. Minulý pátek totiž spáchal sebevraždu služební zbraní plukovník Óscar Dávila, který měl jako člen prezidentovy ochranné služby podat k celému případu vysvětlení.

Tvrzení o převratu

Skandál zasáhl Petrovu vládu v obtížné době, kdy se kabinet pokouší o prosazení velkých reforem v oblasti zdravotnictví, důchodů a pracovního práva. Podle serveru Americas Quaterly má kolumbijský prezident na výběr tři cesty, jak aktuální politickou situaci vyřešit: rekonstrukci nesoudržné vlády, ústupky opozici, nebo se vydat do ulic a na sociální sítě se sdělením, že jde o spiknutí pravicových a tradičních stran. Právě o převratu hovoří i dopis podepsaný levicovými politiky z celého světa, který obviňuje kolumbijskou opozici z pokusu o „měkký převrat“ s cílem odstranit prezidenta Petra, informuje server The Intercept.

„Od zvolení první progresivní vlády v zemi se tradiční mocnosti Kolumbie organizují, aby obnovily pořádek vyznačující se extrémní nerovností, ničením životního prostředí a státem podporovaným násilím,“ stojí v dopise, pod kterým jsou podepsaní například bývalý kolumbijský prezident Ernest Samper, šéfka brazilské vládnoucí Dělnické strany Gleisi Hoffmann, bývalý španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero nebo bývalí šéfové opozičních stran po celém světě včetně Jeremyho Corbyna a Jeana-Luca Mélenchona. Nakolik skandál vládu a prezidenta poškodil se může v Kolumbii ukázat už v říjnu, kdy jsou na programu regionální volby.

Autor je novinář.

Čtěte dále