Nedostupnost kvalifikované práce pro pracující migraci za časů války

V druhém podcastu ze série, která se věnuje pracovním podmínkám ukrajinských uprchlíků, hovoří socioložka zabývající se výzkumem mezi ukrajinskými běženkyněmi a předsedkyně spolku lékařů se zahraničním vzděláním s názvem Doktor Čechov.

Druhý podcast v rámci série Alarmu Pracující migrace za časů války vám opět přináší dva rozhovory s expertkami. Prvním hostem je socioložka Olga Gheorghiev ze Sociologického ústavu AV ČR, která dělá v současné době výzkum mezi ukrajinskými uprchlicemi ohledně pracovních podmínek a zároveň je srovnává s podmínkami žen z Ukrajiny, které v Česku pracovaly už před válkou. Druhým hostem je Olga Žernosek, lékařka a předsedkyně spolku lékařů se zahraničním vzděláním s názvem Doktor Čechov, který je platformou pro Informační podporu zdravotníků, kteří do Česka přicházejí a potřebují tu složit aprobační zkoušky.

Socioložka Olga Žernosek vysvětluje na základě svého probíhajícího výzkumu, s jakými obtížemi se setkávají ukrajinské ženy, které ač mnohdy velmi kvalifikované, vykonávají nekvalifikovanou a často prekérní práci. Při svém výzkumu nachází souvislosti mezi situací na pracovním trhu žen, které zde pracovaly již před válkou na základě pracovních víz, a situací žen, které přišly jako uprchlice před válkou a mají status dočasné ochrany.

Lékařka Olga Žernosek popisuje úskalí, na která narážejí lidé ze zemí mimo EU, pokud chtějí pracovat v českém zdravotnictví. Tito lidé musí totiž projít opravdu dlouhou a nesmírně složitou cestou, aby zde mohli jako lékaři, zdravotní sestry nebo zubaři pracovat. Postup pro to stát se v Česku zdravotníkem je stále stejně těžký i pro příchozí z Ukrajiny, jen jsou osvobozeni od poplatku za nostrifikaci a nemusí řešit legálnost pobytu na našem území. Podmínky pro splnění zkoušek, které jsou jednou z fází, jak se zdravotníkem stát, jsou nejpřísněji nastavené ve stomatologii.

První podcast ze série Pracující migrace za časů války s názvem Vykořisťování pracující migrace za časů války přinesl základní informace o situaci ukrajinských běženců a také vhled do nové legislativy, která podporuje nárůst šedé ekonomiky a těžce prekarizované práce a doplňoval reportáž „Mít práci je lepší než být závislí na pomoci nějakého státu“. Tento podcast doplňuje druhou reportáž Český stát mrhá potenciálem ukrajinských uprchlíků.

Podcast vznikl s podporou Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Čtěte dále