Už žádné fotky podzimního listí! Městečko v americkém Vermontu zakazuje vstup turistům

Obyvatelé vermontského města Pomfret nechtějí, aby jim krajinu ničili turisté, a tak jim zavřeli přístupové cesty. Influenceři z TikToku a Instagramu se nedostanou ani k malebné farmě Sleepy Hollow.

Městečko Pomfret v americkém Vermontu se na tři týdny zavřelo před turisty, kteří sem v minulých letech v hojném počtu proudili, aby si zde na sociální sítě fotili kouzelně zabarvené podzimní listí. Místní zastupitelstvo se rozhodlo uzavřít všechny přístupové cesty a do města se dostanou jen obyvatelé s trvalým pobytem.

„Sezóna podzimního zbarvení způsobuje v posledních několika letech nárůst dopravy a přináší zásadní narušení bezpečí, ochrany přírody, estetiky a celkové kvality života,“ zní ve zdůvodnění, které zastupitelstvo Pomfretu přidalo na vysvětlenou k uzavření cesty mezi Cloudland Road a Barber Hill Road mezi 23. září a 15. říjnem.

Úplně uzavřený je i přístup k farmě Sleepy Hollow, populární destinaci fotografů ze sociálních sítí toužících zachytit nádherné podzimní zabarvení lesa. Na TikToku už obsah s hashtagem #sleepyhollowfarm nasbíral skoro milion zhlédnutí. Fotografové navíc často nerespektují zákaz vstupu na pozemek farmy. Na jiných místech v okolí turisté údajně ničí cesty, kálejí na soukromých pozemcích, parkují na polích nebo loukách a verbálně útočí na obyvatele.

Lidé v městečku dokonce založili kampaň na webu GoFundMe, aby vybrali peníze na nové dopravní značení, které by regulovalo dopravu na Cloudland Road. „Influenceři z TikToku a Instagramu (…) úplně změnili krajinu našeho sousedství, a to až do bodu, který je neudržitelný,“ dočteme se v doprovodném textu ke sbírce, která aktuálně vynesla 15 tisíc dolarů. Město Pomfret má rozlohu přes sto čtverečních kilometrů, počet obyvatel ale nedosahuje ani tisícovky.

Farmu Sleepy Hollow nejspíš nezáměrně proslavil gotický horror stejného jména Tima Burtona z roku 1999 natočený podle povídky Washingtona Irvinga. Nicméně film samotný se zde nenatáčel, na farmě vzniklo ale nespočet jiných hororů a nadpřirozených filmů včetně černobílého němého filmu Bezhlavý jezdec, který byl prvním zpracováním zmíněné Irvingovy povídky. Pochází odtud také několik scén z druhé sezóny seriálu Stranger Things. Farmu v minulosti vlastni třeba také Joe Perry, kytarista Aerosmith, který ji prodal v roce 2020 za 2,2 milionu dolarů.

Čtěte dále