Neodolatelná přitažlivost temnoty. Gotička Chelsea Wolfe chce, abychom přijali celé spektrum svých emocí

Únor svědčí ponurým náladám, a proto se posádka Soundsystému vypravila do hájemství gotického rocku a popřemýšlela, jak moc je tento fenomén dnes ještě živý. Jako doličný materiál použily nové desky Chelsea Wolfe a debut skupiny The Last Dinner Party.

Soundsystém se ponořil do gotické temnoty. Trio Michaela Peštová, Nora Třísková a Karel Veselý se nejprve vypravilo do přelomu sedmé a osmé dekády, kdy se v Británii tento žánr zrodil a pak si položili otázku, proč je dnes pořád tak přitažlivý. „Jinak než s gotikou po boku se nedá existovat v dnešním světě, který na tebe neustále útočí tím, jak je něco špatně. Že to přijmeš a naučíš se mít rád život, tak to je něco velmi pozitivního,“ vysvětluje Míša.

S gotikou je spojené přijetí temnoty jako nedílné součásti existence. Nora připomíná, že do žánru patří i „moment transformace, osvobození a zbavení se vnitřních a vnějších zábran. Ta hudba je temná, ale dovolí ti podívat se na některé věci jinak.“ K tématu gotiky se nám hodily dvě výrazné únorové desky. Na britských ostrovech je momentálně velmi populární debut Prelude to Ecstasy londýnské dívčí kapely The Last Dinner Party, která v lednu získala ocenění BBC Sound of 2024 pro nejlepší novou kapelu. Soundsystému nicméně album přišlo až příliš uhlazené a hodné a Míša si u nich vzpomněla na Queen.

Jasným opakem – a důkazem, že goth se dnes dá dělat i jinak než genericky – je osmé studiové album americké hudebnice Chelsea Wolfe nazvané She Reaches Out to She Reaches Out to She. Nora konstatuje, že to je deska o „hledání sebe sama, vztahování se k minulým verzím tvého já a o tom, že se od nich musíš v nějaký moment odstřihnout a posunout se dál.“ Královna darkwave na novince vsákla do svého košatého, zatěžkaného zvuku třeba i vlivy trip hopu.

V rubrice Co nás sere si Soundsystém posvítil na letošní ceny Grammy, které na začátku února rozdaly gramofony všem obvyklým podezřelým. „Působilo to na mě celé jako firemní večírek, na kterém Taylor Swift dostala ocenění zaměstnanec roku,“ říká Karel, který po letech už nedokáže být z Grammy ani zklamaný. A když jsme se bavili o šancích afroamerických hudebníků na výhru v kategorii album roku, mohla Míša konečně do éteru použít své oblíbené slovní spojení „institucionalizovaný rasismus“.

V dalších rubrikách došlo i na doporučení zajímavých únorových alb a singlů, nechyběly ani pozvánky na akce nebo výhled na březen. Pochopitelně došlo i na oblíbené kočičí zprávy.

Naučí se Karel někdy název poslední desky Chelsea Wolfe? Proč je společenský rozpad romantický, co má společného gotika a monstra a je goth rock víc revoluční nebo kontrarevoluční? Poslechněte si nový díl hudebního podcastu Deníku Alarm Soundsystém.

Playlist:

Chelsea Wolfe – She Reaches Out to She Reaches Out to She

The Last Dinner Party – Prelude to Ecstasy

Dukla – Stejný lepší

El Perro Del Mar – Big Anonymous

Little Simz – Drop 7

The Smile – Wall of Eyes

Jednohubky:

glaive – I Don´t Really Feel It Anymore

Mezi patry lid – Linh

Adrianne Lenker – Sadness as a Gift

Knihovna:

John Robb – The Art of Darkness: The History of Goth

Lol Tolhurst – Goth: A History

Těšánky/Akce:

Besídka Bad Names: Margo/ Sundays on Claderon Road/ Spomenik/ TMA

29/2/2024 Klubovna

https://www.facebook.com/events/315661404297525

Gaika + Arleta

29/2/2024 Meetfactory

https://fb.me/e/1xPB2aMs3

Fvck_Kvlt + Dušan Vlk

1/3/2024 Palác Akropolis

https://www.facebook.com/events/694394445853727

Slavnostní vyhlášení cen Vinyla: Petra Hermannová, Anna Vaverková, Klara Wodehn, Toyota Vangelis

6/3/2024 Lucerna Music Bar

https://www.facebook.com/events/356463237092677

Mary Lattimore

10/3/2024 Meetfacory

https://www.facebook.com/events/696905912550477?active_tab=about

Desky:

Moor Mother – The Great Bailout (8.3.)

Kim Gordon – The Collective (8.3.)

Tierra Whack – World Wide Whack (15.3.)

Kacey Musgraves – Deeper Well (15.3.)

Julia Holter – Something in the Room She Moves (22.3.)

Jlin – Akoma (22.3.)

Adrianne Lenker – A Bright Future (22.3.)

Shabazz Palaces – Exotic Birds of Prey (29.3.)

 

Buďte v obraze s playlistem Soundsystému, který upozorňuje na zajímavé nové desky.

Čtěte dále