Kočárkové jízdy za spravedlivější rodičák

Iniciativa rodičů se snaží vytvářet tlak na vládu, aby zvýšila rodičovský příspěvek všem rodinám s dětmi do čtyř let o 80 tisíc korun, jak původně slibovala.

Loni na podzim se vládní strany na návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) zavázaly zvýšit rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun všem rodinám s dětmi do čtyř let. Z posledního jednání koaliční rady však vyšel návrh, který by příspěvek zvýšil pouze rodinám s dětmi narozenými až v roce 2020 a později.

Rodiče ve středočeských Neratovicích na náměstí Republiky pořádají tzv. kočárkovou jízdu za spravedlivý rodičák.

Tato zpráva vyvolala nevoli. Mnohé rodiny již se zvýšeným rodičovským příspěvkem počítaly, neboť to bylo oznámeno jako hotová věc. V reakci na petici rodičů se premiér Andrej Babiš sešel s jejími iniciátory. Po schůzce připustil možnost, že ustoupí. Iniciátoři petice nicméně nadále volají po splnění původního slibu vlády, neboť jednání s premiérem nemělo jasný závěr. Za původní variantou nadále stojí i ministryně Maláčová. Část rodičů je připravena vyjádřit svůj nesouhlas nejen peticí či dopisy poslancům, ale také v ulicích.

Už na tuto neděli rodiče ve středočeských Neratovicích na náměstí Republiky pořádají tzv. kočárkovou jízdu za spravedlivý rodičák. Požadují, aby stát přistupoval ke všem rodinám s dětmi stejně. Další akce rodičů se koná v Pardubicích 15. dubna v Tyršových sadech. Iniciátoři Kočárkové výzvy vyzývají rodiče malých dětí po celé České republice, aby se k této formě protestu přidali.

 

Čtěte dále