Zemřel americký antropolog a anarchista David Graeber

Známý aktivista a profesor antropologie zemřel včera v nemocnici v Benátkách. Na Twitteru o tom dnes informovala jeho manželka Nika Dubrovsky.

Včera v nemocnici v Benátkách nečekaně zemřel profesor londýnské London School of Economics David Graeber. Manželka, která o jeho smrti informovala na Twitteru, neuvedla zatím žádné podrobnosti. Ještě včera přitom Graeber tweetoval o Extinction Rebelion a kritizoval jejich PR.

David Graeber se narodil v roce 1961 a vyrůstal v New Yorku v židovské rodině. Podle svých slov se od šestnácti let považoval za anarchistu. Doktorát získal za svůj etnografický výzkum na Madagaskaru. Od roku 1998 působil na Yale university, odkud po neshodách v roce 2005 odešel na London School of Economics. Mezi jeho nejznámější knihy patří Dluh: prvních 5000 let (2011, česky 2012) nebo Utopie pravidel (2016, česky 2017). Do desítek jazyků byl přeložen i jeho provokativní článek Práce na hovno (Bullshit job), který nakonec rozpracoval do celé knihy se stejnojmenným názvem. Český překlad tohoto článku vyšel v kulturním čtrnáctideníku A2 i na Alarmu.

David Graeber byl kritikem kapitalismu a od mládí se politicky angažoval v radikální politice. Jeho postoje byly převážně anarchistické. Zúčastnil se několika velkých protestů proti ekonomické globalizaci a byl jednou z vůdčích figur hnutí Occupy Wall Street v roce 2011.

 

Čtěte dále