Hnutí Pro život žaluje redakci Alarmu. Nelíbí se mu mimo jiné označení „protiženské hnutí“

Hnutí Pro život podalo žalobu na redakci Alarmu za to, že na svém webu zveřejnila komentář, ve kterém je tento spolek označen jako „protiženské hnutí“. Spolek se vymezuje i proti dalším pasážím tohoto textu.

Český spolek Hnutí Pro život podal na redakci Alarmu žalobu o upuštění od neoprávněného zásahu do pověsti a o odstranění jeho následků. Na stránkách internetového deníku Alarm vyšel letos 29. března komentář Křesťanští fundamentalisté zneužili památku obětí covidu, který mimo jiné obsahoval větu „Podporu protiženského a homofobního hnutí ze strany svých koaličních kolegů ale nepovažuje za hodné kritického komentáře ani liberální TOP 09“. Hnutí Pro život se svou žalobou ohrazuje proti označení „protiženský“, neboť náplní jeho činnosti nejsou podle žaloby protiženské aktivity. „Právě naopak. Předmětem činnosti žalobce je: pomoc nečekaně těhotným ženám, úsilí o obnovu společenského respektu k nenarozeným dětem, snaha o předcházení potratům a pomoc ženám, které se cítí být k potratům nuceny a těm, které mají po potratu psychické potíže,“ píše se v žalobě.

Hnutí Pro život naopak „nepožaduje omluvu za nepravdivé označení ‚homofobní‘, protože se odmítá jakýmkoliv způsobem vyjadřovat a být spojováno s problematikou LGBT“. V žalobě spolek dále uvádí, že článek „Křesťanští fundamentalisté zneužili památku obětí covidu“ obsahuje celou řadu dalších výroků, které bez zákonného důvodu zasahují do pověsti žalobce. Například k větě „Sobotní akce na Staroměstském náměstí ukázala především absenci citu a vkusu ze strany nejvyššího českého představitele katolické církve i protipotratové lobby. Společně zneužili chvíle, která byla především vyslovením podpory a soustrasti těm, kteří přišli o své blízké“ se spolek vyjadřuje v tom smyslu, že „zásadně odmítá, že by jakýmkoliv způsobem znevažoval a k vlastním cílům využíval oběti pandemie Covid-19“.

Spolek Hnutí Pro život požaduje po Alarmu odstranění článku a zveřejnění omluvy, která by měla být po dobu třiceti dnů zveřejněna na hlavní straně webu. Dále požaduje částku ve výši sto tisíc korun jako zadostiučinění za zásah do pověsti a náhradu nákladů řízení.

Šéfredaktor Alarmu Jan Bělíček k žalobě uvádí, že „předmětný článek není zprávou, ale komentářem, tedy názorovým textem“. Právo vyjadřovat se k věcem veřejným a vynášet o nich hodnotící soudy je podle Bělíčka „součástí svobody projevu jako jednoho z konstitutivních znaků demokratické pluralitní společnosti. Tento spor tak považujeme za závažné ohrožení svobody slova a svobody tisku v České republice. Tyto hodnoty jako redakce hodláme i nadále hájit,“ uzavírá Bělíček.

 

Čtěte dále