Francouzská policie donutila ženu vysvléct burkiny

Čtveřice policistů obestoupila ženu odpočívající na pláži v Nice a donutila ji vysvléct plavecký úbor.

Po sérii teroristických útoků ve Francii se řada francouzských měst rozhodla zavést protiopatření, které má údajně zklidnit napětí ve společnosti. Terčem kritiky se staly především tzv. burkiny – plavky, jež zahalují celé tělo. Podle starostů několika měst francouzské riviéry je důležité, aby muslimové neprovokovali francouzskou veřejnost „oblečením, jež vyjadřuje přináležitost k určitému náboženství v době, kdy ve Francii dochází k útokům na náboženská místa“.

Jedním z měst, které se k zákazu připojilo, je Nice, kde minulý měsíc došlo k teroristickému útoku během oslav Dne dobytí Bastily. A jak zákaz funguje v praxi ukázaly snímky, jež nyní kolují v médiích. Čtyři policisté donutili muslimskou ženu odpočívající na pláži, aby svůj plavecký úbor vysvlékla. Událost se odehrála jen několik stovek metrů od místa, kde se odehrál červencový teroristický útok.

Obdobná scéna se ve stejný den přihodila i v Cannes. Matka dvou dětí sdělila novinářům, že byla na jedné z pláží pokutována za to, že na sobě měla legíny, tuniku a na hlavě šátek. Na pokutovém bloku, jak dosvědčila francouzská mediální agentura AFP, stálo, že žena na sobě neměla „oděv, jenž by respektoval dobré mravy a sekularismus“.

Přihlížející svědkyně celé situace Mathilde Cousinová následně celý incident potvrdila a dodala, že nejsmutnější na tom všem bylo, že někteří přihlížející lidé tleskali a řvali na matku, ať táhne domů, zatímco její vyděšená dcera brečela.

 

Čtěte dále