I za protesty v Charlottesville může Soros!

Republikánský poslanec Paul Gosar považuje ultrapravicovou demonstraci v Charlottesville za levicovou provokaci financovanou známým miliardářem Georgem Sorosem.

Republikánský poslanec Paul Gosar považuje ultrapravicovou demonstraci v Charlottesville za levicovou provokaci financovanou známým miliardářem Georgem Sorosem.

Také v České republice díky Martinu Konvičkovi nebo Tomiu Okamurovi už dávno víme, že za vším špatným na tomto světě máme hledat peníze miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose. Konspiračních teorií, ve kterých figurují Sorosovy peníze, koluje po internetu bezpočet. Nejčastěji v nich bývají Sorosem financované neziskové organizace spojovány s podporou fašistů, kteří mají podle jeho odpůrců v daných zemích vyvolat chaos a následně státní převrat. Ve světě konspiračních teorií se tato hypotéza často skloňovala v souvislosti s událostmi na Ukrajině v roce 2014. Sorosovým kritikům vadí především jeho prosazování liberalismu ve světě. Jedině ten podle něj prý může zamezit nástupu autoritářských režimů. Soros jako maďarský Žid zažil na vlastní kůži nacistickou vyvražďovací mašinérii, před níž se mu podařilo uniknout.

Už jsme si zvykli, že se z internetu stalo odkladiště divokých konspiračních teorií. V poslední době se však čím dál častěji podobných výmyslů chytají i politici. Stalo se to nedávno i republikánskému poslanci Paulovi Gosarovi. V interview pro Vice News uvedl, že za ultrapravicovými protesty v Charlottesville, při nichž zemřela dvaatřicetiletá aktivistka za lidská práva Heather Heyerová, ve skutečnosti stojí George Soros. Tuto hypotézu zakládá poslanec na faktu, že organizátor ultrapravicové demonstrace s názvem Unite the Right v předešlých prezidentských volbách volil Baracka Obamu a v minulosti se účastnil protestů Occupy Charlottesville. Odtud vede konspirační nitka přímo k Sorosovi, který údajně zaplatil neonacistům, aby uspořádali násilnou demonstraci a tím zdiskreditovali republikány společně s prezidentem Trumpem.

„George Soros je přesně ten typ člověka, který takovýmhle lidem [tj. organizátorům demonstrace Unite the Right] pomáhá. Kdo to je? Myslím, že je z Maďarska. Myslím, že byl Žid. A myslím, že svůj lid předhodil nacistům,“ snaží se Paul Gosar v rozhovoru demaskovat skutečného George Sorose. Při této příležitosti nezapomněl zopakovat několikrát vyvrácený mýtus, v němž (tehdy čtrnáctiletý) George Soros za druhé světové války udal tisíce maďarských Židů, aby si zachránil kůži. Gosar tuto hypotézu přebírá od samotného krále dezinformátorů a konspiračních teorií, Alexe Jonese z internetového portálu Infowars. Jonesovu show sledují miliony Američanů a mezi velké fanoušky patřil i současný prezident Donald Trump, který často retweetoval zprávy z jeho účtu. V průběhu prezidentské kampaně byl dokonce v jeho pořadu jako host.

Sám Paul Gosar nyní čelí žalobě kvůli tomu, že na svém veřejném facebookovém profilu blokuje uživatele, s nimiž názorově nesouhlasí. Poslanci by se asi čas od času s názory svých voličů konfrontovat skutečně měli. V případě Paula Gosara by neškodilo ani občas zabrousit na jiné webové portály než Infowars. I když je pravda, že by pak mohl být ochuzen například o zajímavou teorii, podle níž existuje vládní program, který mění žáby na homosexuály.

 

Čtěte dále