Heslem Trumpovy kampaně je odplata. V republikánské straně už ho nikdo nezastaví

Jedinou republikánskou vyzývatelkou Donalda Trumpa je momentálně bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haley. Čekají ji ale opravdu hodně perné týdny.

„Jsem nevyhnutelný“, tak zní slavná hláška Thanose ve filmu Avengers: Endgame. V současné chvíli ji lze aplikovat také na pozici Donalda Trumpa v prezidentských primárních volbách Republikánské strany. Trump jako první neobhajující prezident v historii vyhrál primárky v prvních dvou státech, v Iowě a New Hampshire. Vypadá to, že jednoznačně kráčí za celkovým vítězstvím a nominací na prezidenta. Další důležité volby přijdou až za měsíc, a to v Jižní Karolíně, kde sice byla osm let guvernérkou Trumpova vyzývatelka Nikki Haley, ale průzkumy naznačují, že ani ve svém domovském státě Trumpa neporazí. Co tedy od následujícího měsíce očekávat? Tady jsou tři důležité trendy.

Trump potřebuje, aby bylo co nejdříve rozhodnuto

Ještě v červenci roku 2023 chtělo Donalda Trumpa vyzvat na souboj o prezidentskou nominaci hned třináct lidí. Po podzimních volbách v roce 2022 to totiž s 45. prezidentem USA vypadalo bledě. Jím podpoření kandidáti příliš neuspěli a kritické hlasy ve straně ho začaly obviňovat ze slabého výsledku republikánů ve volbách. Ty měly tehdy přinést červenou, tedy republikánskou smršť, ale nakonec k ní nedošlo. Když na začátku roku 2023 začaly Trumpa vyšetřovat federální a státní úřady za 91 různých provinění v celkově čtyřech kauzách, ambiciózní postavy ve straně ucítily příležitost.

Jenomže na konci července, tedy měsíc před první televizní primárkovou debatou, které se bývalý prezident odmítl zúčastnit, bylo už vše při starém. Trump v jednom průzkumu za druhým svou konkurenci jednoznačně válcoval a pole kandidátů se postupně zužovalo. První debaty se zúčastnilo osm uchazečů, druhé sedm, třetí pět a v prvních primárních volbách, respektive volebních shromážděních, v Iowě už si voliči mohli reálně vybírat pouze ze čtyř kandidátů včetně Trumpa. Ostatní kandidáti měli pouhé desetiny procentních bodů. Ihned po oznámení výsledků v Iowě, kde Trump vyhrál s historickým náskokem téměř třiceti procentních bodů, odstoupil z voleb podnikatel Vivek Ramaswamy a podpořil Trumpa. Do dalších primárek v New Hampshire už nenastoupil ani Ron DeSantis, který sice v Iowě skončil druhý, ale za toto umístění zaplatil tolik peněz, že pokračování v kampani už bylo neudržitelné a nerealistické.

Vždyť i Vivek Ramaswamy, který se stylizoval do modernější verze Trumpa a Haley během debat oslovoval křestním jménem Nimarata, ztroskotal u bělošských evangelikánských voličů v Iowě i kvůli svému indickému původu a barvě kůže.

Toto v úterý v New Hampshire se tak utkali Donald Trump s Nikki Haley, Trumpovou bývalou velvyslankyní při OSN. Trump opět zvítězil, tentokrát s náskokem jedenácti procentních bodů, byť poslední průzkumy předpovídaly větší rozdíl. I Trumpův tým určitě čekal drtivější výsledek. A to především proto, že chce mít primární volby co nejdříve za sebou.

Celý proces primárních voleb totiž stojí obrovské peníze. Jen v Iowě Ron DeSantis utratil na kampani výrazně přes 100 milionů dolarů, Nikki Haley na první dva státy vydala přes 70 milionů a ani Trump nezahálel. Volební vítězství jej zatím přišla na zhruba 40 milionů dolarů. Pokud by však Haley následovala příkladu DeSantise a Ramaswamyho a odstoupila, mohl by Donald Trump přestat utrácet peníze za vnitrostranický souboj a místo toho se soustředit na celonárodní podzimní volby, nejspíše proti stávajícímu prezidentu Bidenovi.

Další motivací je skutečnost, že Donalda Trumpa čeká náročné jaro a léto v soudních síních. Už na podzim pendloval mezi setkáními s voliči, soudy a svou floridskou rezidencí. V Iowě se také během kampaně a ve volební den příliš neohřál (nejen kvůli strašlivým mrazům), protože ve stejnou dobu probíhala soudní přelíčení ve dvou různých kauzách v New Yorku. Pokud by měl Trump umetenou cestu k republikánské nominaci na prezidenta, nemusel by trávit tolik času kampaní v primárkových státech, ale mohl by se soustředit zejména na státy, které mu pomohou vyhrát volební matematiku amerických prezidentských voleb – tedy získat více než 270 volitelů. Jedná se především o tzv. swing states, tedy státy, kde jsou šance demokratů a republikánů vyrovnané a kde se prakticky s každými prezidentskými volbami hlasy voličů přelévají od jedné strany ke druhé. Mezi tyto státy patří například Ohio, Michigan, Pensylvánie a od minulých voleb i Georgia. Naopak dřívější swing state Florida už je dnes i díky úspěchům Rona DeSantise jednoznačně republikánským státem. Trumpovi se tak vyplatí pořádat předvolební akce právě v Ohiu nebo Michiganu, než aby ztrácel čas a peníze na Floridě.

Peníze, úspěch na podzim a soudy jsou tak pro něj stěžejními motivátory, a proto se Trump stylizuje do role Thanose, tedy toho, který je nevyhnutelný. On, jemu naklonění politici a mediální komentátoři vyzývali DeSantise, aby z voleb odstoupil a podpořil jasného favorita. To samé nyní po dvou prohrách zažívá i Nikki Haley a tento tlak bude muset snášet ještě minimálně měsíc. Trump mezitím ještě vyhraje volby v Nevadě, kde místní republikáni nastavili podmínky výhodně právě pro něj, a možná na Panenských ostrovech, což tlak na Haley ještě zesílí.

Tlak na ovládnutí nominačního procesu Trump navíc vyvíjí i tím, že už několik týdnů hovoří o potenciálních kandidátech na svého viceprezidenta/ku. Stejně tak získává veřejnou podporu od svých nedávných rivalů, včetně DeSantise a významných politiků z Jižní Karolíny, včetně guvernéra a viceguvernérky. Trump tím posiluje dojem nevyhnutelnosti, obrovské podpory v rámci strany a určitým způsobem rámuje neochotu Haley ukončit svoji kandidaturu za naivní a neloajální vzdor.

Nepředstavitelné měsíční peklo

Druhým trendem bude vyostření kampaně ze strany Donalda Trumpa. Může se nyní zaměřit pouze na jednu osobu, a právě neústupnost Haley jej už nyní zjevně provokuje k osobním útokům. Trump se během prezidentské éry Baracka Obamy proslavil konspiračními teoriemi o původu, náboženském přesvědčení a občanství tohoto prvního černošského prezidenta USA. K něčemu podobnému se odhodlal i při útocích na Nikki Haley.

Začal vyzdvihováním a komolením jejího jména. Haley se totiž narodila indickým přistěhovalcům, kteří ji pojmenovali Nimarata Nikki Randhawa. Haley, která opakovaně tvrdí, že USA nejsou rasistickou zemí, postupně začala používat svoje prostřední jméno a jméno změnila i svému manželovi, z Billa na Michaela. A právě na indický původ Nikki Haley začal nyní Trump a lidé kolem něj upozorňovat. Přidali k tomu i teorii, že Haley nemůže na prezidentku kandidovat, protože se narodila imigrantům, kteří v té době ještě neměli americké občanství. Haley se však narodila v Jižní Karolíně a dle čtrnáctého dodatku americké ústavy je plnohodnotnou občankou země.

V dalších týdnech lze očekávat, že Trump původ Haley ještě více vypíchne. Je si totiž velmi dobře vědom, že jeho voliči na podobná prohlášení dlouhodobě slyší. Vždyť i Vivek Ramaswamy, který se stylizoval do modernější verze Trumpa a Haley během debat oslovoval křestním jménem Nimarata, ztroskotal u bělošských evangelikánských voličů v Iowě i kvůli svému indickému původu a barvě kůže.

Trump přitápí pod kotlem i prohlášeními, v nichž před volbami v New Hampshire Haley označil za globalistku, centristku a dokonce demokratku. New Hampshire je známý tím, že v primárních volbách mohou hlasovat jak nezávislí voliči, tak i demokraté, pokud se přeregistrují k republikánům. Trump měl z jejich vysoké volební účasti strach, protože potřeboval vytvořit již zmiňovaný dojem nevyhnutelnosti a neporazitelnosti. Strategii Haley spoléhat se na příliv nezávislých voličů a demokratů, kteří si nepřejí Trumpův úspěch, tak označil za infiltraci republikánské strany globalisty, nikdy-trumpisty a demokratickými donory. Podobných prohlášení během následujících týdnů bude jenom přibývat a lze očekávat i obvinění Haley z korupce z dob jejího vládnutí v Jižní Karolíně.

Aby toho nebylo málo, tak Donald Trump sice v New Hampshire zvítězil, ale ve svojí vítězné řeči vyzval Haley k ukončení kampaně, ale zároveň jí začal vyhrožovat vyšetřováním ze strany policie. „Jen malá poznámka pro Nikki. Nevyhraje. A i kdyby vyhrála, začali by ji tito lidé do patnácti minut vyšetřovat. A já vám můžu hned říct pět důvodů proč. Nejde o nic velkého, prostě maličkosti, o kterých nechce nic říct. Za to by ji během několik minut vyšetřovali, a to by se stalo i Ronovi, ale ten odstoupil,“ prohlásil bývalý prezident.

Donald Trump už mnohokrát potvrdil, že heslem jeho letošní kampaně je odplata. A zjevně to míní vážně, protože vyšetřováním a vězením vyhrožuje nejen Bidenovi, ale i svým politickým soupeřům uvnitř republikánské strany. Není divu, že se ostatní Trumpa bojí a raději odstupují ze souboje a vyslovují mu podporu. Ví totiž velmi dobře, jakým výhrůžkám ze strany Trumpových voličů a fanoušků museli čelit netrumpističtí kandidáti ve volbách na podzim 2022. Trump tím navíc normalizuje politizaci federálního aparátu, jeho využití pro zastrašení či likvidaci nevyhovujících osob. Posiluje tím atmosféru strachu, nedotknutelnosti a vynucuje si tak republikánskou loajalitu silou. Haley tak další měsíc do voleb v Jižní Karolíně čeká nepředstavitelné peklo.

Kdy Haley dojdou peníze?

Haley musí navíc ještě alespoň měsíc vyjít s penězi na kampaň. Solidní výsledek v New Hampshire a podpora ultrakonzervativních donorských skupin okolo bratrů Kochových by jí měly pomoct získat další peníze na pokračování kampaně, měsíc je ale dlouhá doba. Haley se sice bude soustředit na svůj domovský stát, pokud ale myslí svou kandidaturu vážně, musí se postupně vydat i do některých z patnácti států, v nichž se bude 5. března hlasovat v rámci tzv. volebního superúterý. Bez peněz se její kampaň nemůže rozvinout a nebude si moci v těchto státech zaplatit robustní mediální kampaň, ani volební štáby.

A bez nadějného výsledku v Jižní Karolíně ji sponzoři navíc přestanou podporovat. Koneckonců je pravděpodobné, že někteří donoři se od ní odkloní už nyní. Zintenzivní se výzvy na její odstoupení a vyostří se Trumpova rétorika. To všechno teď musí Haley a její tým promyslet, naplánovat a zvládnout. Jinak se totiž dříve či později ukáže, že Trump je skutečně nevyhnutelný.

Autor je amerikanista.

Čtěte dále