Miloš Zeman za milion a půl

Současný prezident a kandidát na prezidenta Miloš Zeman se v nedělní debatě v televizi Nova utkal sám se sebou a vyhrál.

„Pan prezident dodrží svůj závazek, který veřejně oznámil 10. března 2017, tedy že nebude chodit do žádných takových debat, a to platí i pro debaty mezi prvním a druhým kolem,“ potvrdil Jiří Ovčáček pro server iDnes.cz 28. prosince 2017. Jenže jen blbec nemění své názory, a tak po prvním kole voleb přijal Zeman nabídku Jiřího Drahoše, že se s ním v debatách přeci jen utká. Dvě navrhované debaty mu najednou byly málo, chtěl rovnou čtyři. Drahoš ale trval na dvou, a tak se v neděli večer objevil Miloš Zeman v televizi Nova sám jen s moderátorem Reyem Korantengem, který během debaty působil jako vnuk nábožně zpovídající svého dědečka.

Ať už je Jiří Drahoš, jaký chce, pohrdání lidmi se současným prezidentem snad nesdílí. Škoda, že to nepřišel do televize ukázat.

Zatímco první velkou televizní debatu sledoval jeden a půl milionu lidí, mezi kterými by se pár potenciálních voličů Drahoše možná i našlo, přesvědčoval Jiří Drahoš v Brně spolu s Michalem Horáčkem, Pavlem Fischerem a Markem Hilšerem šest set už přesvědčených voličů. Drahošovu neúčast, kterou televize Nova podtrhla záběrem na prázdnou židli, si hodně diváků mohlo vyložit jako zbabělost. Je celkem lhostejné, že sám Zeman se neúčastnil žádných debat v prvním kole, i to, že tvrdil, že se nebude účastnit ani těch v kole druhém. Je také úplně jedno, že se nikdy nedomluvili na tom, že by společně šli do debaty na Nově. V politice je důležité to, jaký dojem jednání zanechá u většiny voličů. Poté, co se Zeman před voliči skrýval, byla debata první možností velkého střetu. Lidé na něj čekali a Drahoš svou šanci promarnil.

Když má někdo talent, dokáže přesvědčit voliče o čemkoli. A Zeman talent bezesporu má. Dokáže na sebe strhnout pozornost. První velkou debatu, které se zúčastnil, navíc suverénně opanoval. Třeba i proto, že ukázal, v jaké je kondici. A protože byl chytrý a během kampaně se na rozdíl od ostatních kandidátů nevysiloval, působil v televizi odpočatě a svěže.

O Jiřím Drahošovi se často říká, že nemá žádné názory. Říkají to mnohdy lidé, kteří si myslí, že Miloš Zeman má naopak postoje pevné. Přitom právě současný prezident si často protiřečí. Na sociálních sítích koloval obrázek, na kterém byly dva výroky týkající se adopcí homosexuálních párů. Drahoš se k nim vyjadřuje konzervativně, zatímco u Zemana je připsáno, že proti adopcím homosexuálními páry nic nemá. Přitom tentýž Zeman řekl v dubnu 2017, že homosexuálové by děti vychovávat neměli. Vtip je v tom, že Zeman se ke všemu vyjádřil tolikrát a jeho výroky jsou natolik protichůdné, že lze vytvářet nekonečné množství obrázků, které vyjadřují jeho údajné názory. Hlavně, že jsou silné. Klidně tvrdě odsoudí neonacismus a pak si stoupne s Martinem Konvičkou na jedno pódium. Jindy se vyjádří proti rasismu, aby se sám o něco později vyjádřil vyloženě rasisticky. Konzistentní je snad jen ve vztahu ke státu Izrael. Jenže při přesvědčování voličů málo sejde na tom, co si kdo skutečně myslí. Jde skutečně jen o to přesvědčit voliče.

Jakkoli je ale zbytečné zabývat se jednotlivými výroky současného českého prezidenta, neměla by zapadnout jeho odpověď týkající se možnosti, že by se dlužníci mohli po sedmi letech zbavit svých dluhů. Zeman na to odpověděl: „Ne. Možná teď ztratím ty rozhodující voliče. Jsou dlužníci, kteří vyrážejí klín klínem. Mají pět nebo deset exekucí, místo aby zodpovědně hospodařili. Odpouštět někomu dluhy není dobře.“ Kdyby se prezident skutečně bál, že ztratí rozhodující voliče, určitě by to neříkal. Dobře ví, že lidé, kteří jsou na tom nejhůře a kterým by takový zákon mohl pomoci vrátit se do normálního života, většinou nevolí, a pokud ano, nemají většinou energii sledovat televizní debaty. Mířil na ty, kteří to zvládají horko těžko bez dluhů, a snažil se tak podnítit jejich pohrdání těmi, kteří jsou na tom ještě o něco hůře. Nebyl by to Zeman takový, jakého ho známe, kdyby zmínil kontext problému exekucí, kdy zadlužení lidé, kteří pracují, pobírají příspěvky na bydlení, protože splácejí částky mnohonásobně vyšší, než původně dlužili. To totiž není jeho práce. On jen musí dát lidem pocit, že stojí na jejich straně. A to mu jde opravdu dobře, bez ohledu na to, že ve skutečnosti jimi pohrdá a stojí proti nim. Ať už je Jiří Drahoš, jaký chce, pohrdání lidmi se současným prezidentem snad nesdílí. Škoda, že to nepřišel do televize ukázat.

 

Čtěte dále