Odpůrce interrupcí a zastánce škrtů. Argentinský ekonom usiluje o prezidentský post

Libertariánský ekonom, poslanec a kandidát na prezidenta Argentiny Javier Milei se navzdory svému postavení stylizuje do bojovníka proti „politické kastě“.

Energický profesor ekonomie v posledních letech možná začal přepisovat politickou mapu Argentiny. Javier Milei, známý díky svým výbušným výrokům a rozcuchaným vlasům (které si podle svých slov nikdy nečeše), se z vysmívaného politického exota stal vážným vyzyvatelem dvou tradičních hegemonů argentinské politiky. Blok pod s názvem La Libertad Avanza (Svoboda postupuje, LLA), sdružující libertariánské a liberální strany, se totiž ukazuje jako alternativa k politickým stálicím v jihoamerické zemi. Data z posledních let ukazují, že podpora středopravé koalice Juntos por el Cambio (Společně pro změnu) i levicové perónistické koalice Fronte de Todos soustavně klesá. Oproti tomu podpora bloku LLA mezi lety 2021 a 2022 vystoupala z šesti procent na trojnásobek a nadále roste.

V zemi s dlouhou tradicí perónismu a ekonomickou regulací se může rostoucí podpora libertariánských myšlenek zdát překvapivá. Jenže argentinský stát je pro Mileie jednoduchým terčem. Podle údajů OECD zaměstnává Argentina ve veřejném sektoru 17 procent všech pracovníků a daňové příjmy tvoří 30 procent tamního HDP (pro srovnání v Chile je to 21 procent a v Mexiku 16 procent). Argentina se navíc dlouho potýká s ekonomickou stagnací, se kterou si neporadila levicová ani pravicová vláda. S ohledem na zmatené reformy vlády Mauricia Macriho a nedostatečný boj s chudobou aktuální vlády Alberta Fernándeze se tak mnoho Argentinců přiklání k třetí možnosti, kterou je právě Milei.

Idol mladých sází na deziluzi

Bývalý rozhlasový moderátor ale nemění argentinskou politickou mapu jen z pohledu volebních preferencí. Liberálové také naprosto obrátili věkové rozložení voličské podpory. Mladá generace Argentinců, která dosud ve velkém preferovala levici, teď přechází právě k Mileiovi. „Tenhle systém se musí změnit. Musí nastat konec tohoto špinavého politického systému,“ říká v reportáži stanice Todo Noticias mladý Mileiův podporovatel v masce Guye Fawkese. Levici podle svých slov opustil, protože v ní všichni byli „špinaví“. „Chci, aby věci byly čisté a jasné jako voda,“ dodává mladík.

Konzervativní kandidát na prezidenta odmítá genderové kvóty nebo volá po výrazném omezení práva na potrat.

Milei mladé voliče neoslovuje jen jako alternativa ke stávajícím stranám, ale také jako rétor, jehož často kontroverzní výroky rezonují na sociálních sítích. „Raději bych si uřízl ruku, než abych zvýšil daně,“ reagoval ještě jako ekonom v roce 2020 na vládní kroky. O rok později na sebe upoutal pozornost urážkami ministra pro bezpečnost Aníbala Fernándeze. Člen vlády tehdy na loupežnou vraždu obchodníka v Buenos Aires reagoval slovy, že „podobné věci se stávají na více místech světa“. „Cožpak nemáte špetku empatie? Proč jste takový zkurvysyn? Jste součástí úpadku téhle země,“ tweetoval Milei.

Ještě více než obliba Mileie mezi mladými ale argentinskou levici zneklidňuje jeho popularita mezi nižšími sociálními třídami. „Jeho hlas má tendenci posilovat mezi nižšími společenskými vrstvami,“ řekl serveru Americas Quarterly politolog Sergio Morresi. Typickými příznivci Mileie jsou podle něj lidé ve službách nebo dělníci, kteří nejsou odkázáni na státní sociální podporu. Žijí tak v nejistotě a cítí silné antipatie k těm, kteří podporu dostávají.

Odpor ke kvótám a potratům

Při registraci svého uskupení Milei voličům slíbil, že bude prosazovat „výrazné snížení veřejných výdajů“, privatizaci státních podniků s deficity a deregulaci nošení zbraní. Mimo to má v případě vítězství v plánu zavést zpoplatnění všech služeb poskytovaných všeobecnými nemocnicemi, škrty v penzijním systému nebo okamžitou deportaci pachatelů těžších zločinů bez argentinského pasu. Dále navrhuje přijetí amerického dolaru jako oficiální měny, „okamžité uvolnění všech devizových bariér“ a zrušení vývozních a dovozních cel.

Konzervativní kurz pak kandidát na prezidenta potvrzuje odmítáním genderových kvót nebo voláním po výrazném omezení práva na potrat. To by mělo být podle něj a jeho strany možné jen v případě ohrožení života matky. V podstatě by tak došlo k nahrazení práva na potrat právem na život od doby početí. Spolu s tím Milei a jeho spojenci chtějí zrušit povinnou sexuální výchovu ve školách, což je slib, se kterým jde letos do voleb také například španělské krajně pravicové hnutí Vox.

Právě činnost Voxu spojuje Mileie s dalšími zástupci konzervativní pravice, kupříkladu s chilským kandidátem na prezidenta Josém Antoniem Kastem nebo synem brazilského exprezidenta Eduardem Bolsonarem. Všichni zmínění jsou například spolu s italskou premiérkou Giorgiou Melloni signatáři takzvané Madridské charty. Manifest označuje levicová uskupení v iberoamerickém prostoru za hrozbu liberální demokracii. Část regionu je podle něj „rukojmím totalitních režimů inspirovaných komunismem a podporovaných pašeráky drog“.

Milei udržuje s Voxem dlouhodobě vřelý vztah. Na podzim 2021 například promluvil na sjezdu strany. „Vždy se budu cítit dobře mezi těmi, kdo brání svobodu proti všem hrozbám, které se nad ní vznášejí, jako je komunismus, který ji sužuje,“ řekl ve svém projevu. Jeho porozumění si se španělskou krajní pravicí ale negativně vnímají ostatní podobně smýšlející politici v regionu. Například prominentní kolumbijský libertarián Daniel Raisbeck uvedl, že „Vox s libertariánstvím nemá moc společného“ a spojenectví podle něj nedává smysl.

Rostoucí šance i personální problémy

V zemi zmítané ekonomickými problémy jsou čtyři měsíce do voleb stále poměrně dlouhá doba. Ačkoli Milei uspěl před dvěma lety během průběžných voleb v argentinské metropoli Buenos Aires, dosavadní prezidentská kampaň je zatím značně chaotická, jak podotýká server The Brazilian Report. Mileiovo dlouholeté brojení proti „politické kastě“ navíc způsobilo, že se mu jen velmi obtížně shánějí političtí spojenci.

V květnových lokálních volbách ve 24 argentinských provinciích nedokázal Milei sehnat dostatek známých tváří a někde nedosáhl ani na pětiprocentní hranici. Personální problémy ho ale provázejí i ve všeobecných volbách. Týden před poslední možností podat kandidátky přišel Milei o první volbu na guvernéra Buenos Aires a několik jeho spojenců přešlo ke středopravé koalici exprezidenta Macriho. Čím dál více se navíc mluví o sporech v jeho koalici.

Ve prospěch kandidáta LLA ale mluví vysoká inflace i nespokojenost značné části voličů vlády i opozice. Celé prezidentské pole je navíc značně roztříštěné, což je další faktor, který může Mileie dostat do druhého kola. Ekonoma sice odmítá větší část Argentinců, než je tomu u kandidátů středopravé koalice, ve srovnání s levicovými kandidáty je ale populárnější, připomíná server Americas Quarterly. Jako ideální soupeř v případě postupu se tak pro něj jeví někdo ze současné levicové vlády, s pravicovým exprezidentem Macrim totiž sdílí část voličů. Proti Mileiovi mluví politická nezkušenost a antiestablishment, který odpuzuje možné spojence a v případě jeho upozadění zase získané voliče. Přesto se v průzkumech pohybuje vysoko a v dubnu ztrácel na první místo jen jeden procentní bod.

Výsledek říjnových voleb mohou naznačit srpnové primárky. Ty v zemi probíhají každý volební rok a slouží jako pomyslné předkolo. Hlava státu ani zákonodárci z nich sice nevzejdou, ukážou ale voličské preference a kandidáti, kteří v nich nezískají alespoň 1,5 procenta hlasů, už se ve všeobecných volbách neobjeví. Účast ve volbách je v Argentině povinná (a vymáhaná). K urnám musí dorazit Argentinci od 18 do 70 let (starší Argentinci mají účast dobrovolnou). Od roku 2012 platí dobrovolná účast i pro šestnáctileté a sedmnáctileté. Všeobecné volby jsou letos na programu 22. října, případné druhé kolo prezidentských pak na 19. listopadu. Prezidentem se již v prvním kole může stát kandidát se 45 procenty a v případě desetiprocentního náskoku jen se 40 procenty hlasů.

Autor je novinář.

Čtěte dále