Rihanna: Solidaritu s Kaepernickem

Zpěvačka Rihanna odmítla vystoupit během finále Super Bowlu. Vyjádřila tak solidaritu s Colinem Kaepernickem.

Zpěvačka a herečka Rihanna odmítla vystoupit během nadcházejícího, již třiapadesátého ročníku finále Super Bowlu, které se odehraje v únoru příštího roku. Důvodem k odmítnutí nabídky fotbalové asociace NFL na vystoupení na prestižní Super Bowl Half Time Show je podle zdroje US Weekly vyjádření solidarity s bývalým quarterbackem klubu San Francisco 49ers Colinem Kaepernickem.

Hrdost je důležitější než fotbal

Ten se před dvěma lety odmítl v předsezónním exhibičním zápase postavit během americké hymny, což následně okomentoval slovy: „Nepostavím se, abych projevoval hrdost vlajce země, která utlačuje nebělošské občany. Pro mě je tohle důležitější než fotbal a byl bych sobec, kdybych to přehlížel. Na ulicích zůstávají ležet těla a spoustě lidí prochází vražda.“ Protest proti násilí americké policie na neozbrojených Afroameričanech se pak projevil na jeho kariéře. Od začátku roku 2017 si profesionálně nezahrál. Podle kritiků jeho sportovní výkony za moc nestály a jen na sebe strhl pozornost, pro spoustu lidí se ale stal symbolem a inspirací. Stovky dalších hráčů NFL následně v protestech proti násilí a nerovnosti pokračovaly. Podpora přišla i z jiných sportovních odvětví, například od fotbalistky Megan Rapinoe nebo od středoškolských týmů.

Rihanna patří mezi umělce, kteří chápou smysl hnutí Black Lives Matter a od počátku podporují celospolečenskou debatu o násilí na nebělošském obyvatelstvu.

Z protestů se stalo obrovské politické téma. Přestože začaly ještě před Trumpovým vítězstvím, právě jeho osoba byla v následujících měsících důvodem k tomu, aby v nich hráči setrvávali. Linebacker San Francisco 49ers Eric Reid napsal v reakci na Trumpovy výroky o nacionalistech z Charlottesville: „Když je zastřelen neozbrojený černoch, často vidím, jak je to bagatelizováno výroky jako ,měl poslouchat strážníka‘. Obvykle pak následuje, že ,bílá privilegia neexistují‘ a že ,rasismus už dávno skončil‘. My víme, že rasismus a bílá privilegia jsou stále živé. Je skličující a rozčilující poslouchat prezidenta Trumpa, jak nám nadává a neonacisty z Charlottesville nazývá ,brilantními lidmi‘. Jeho poznámky jsou jasným pokusem prohloubit propast, kterou se my snažíme zacelit.“

Dezinterpretace a antipatriotismus

Řada konzervativců spolu s Trumpem začala protesty sportovců dezinterpretovat jako antipatriotismus a neúctu k americké vlajce a veteránům. Hráči se zároveň netěšili velké podpoře od funkcionářů a majitelů týmů. Například vlastník Houston Texans Bob McNair přirovnal protestující hráče k „vězňům řídícím žalář“ a komisař NFL Roger Goodell napsal v oficiálním dopise, že by všichni hráči měli během hraní hymny stát. NFL a vlastníci týmů se následně dohodli na tom, že hráči musí během hymny povstat, pokud budou v sestavě, ale také mohou zůstat v šatnách. Pokud se protesty objeví, budou potrestány pokutou. Ani s tím však nebyl Trump spokojen a vyžadoval, aby hráčům v případě protestu byl zmrazen plat a nemohli celou sezónu hrát.

Situace je komplikovaná, jakkoli patrně existovala vůle řešit ji s chladnou hlavou. „Dali jsme hráčům skoro sto milionů dolarů, abychom je podpořili, a budeme se nadále snažit pomáhat jim v jejich snahách. Nasloucháme i fanouškům, kteří chtějí respekt k hymně a vlajce. Můžeme spolu všichni vyjít,“ říká jeden z vlastníků. Problém je, že lidé jako Trump situaci podávají příliš černobíle a polarizují společnost. V jednu chvíli si na protest proti Trumpovi klekali i miliardáři z NFL. Ovšem jen do té doby, než se to negativně projevilo na sledovanosti.

Z Kaepernicka se stala příliš kontroverzní osobnost a v dané celospolečenské atmosféře je pro týmy NFL příliš „riskantní“ chtít ho do svých řad. Kaepernick, který je už dlouhé měsíce bez angažmá, tak loni podal žalobu na NFL, v níž mimo jiné napsal: „Pokud NFL (spolu s dalšími profesionálními sportovními ligami) chce zůstat meritokracií, neměl by být principiální a mírový politický protest trestán a atletům by nemělo být upíráno zaměstnání.“

Rihanna patří mezi umělce, kteří chápou smysl hnutí Black Lives Matter a od počátku podporují celospolečenskou debatu o násilí na nebělošském obyvatelstvu. Není tedy divu, že nabídku NFL odmítla. Headlinerem Super Bowl Half Time Show se téměř okamžitě stala již potvrzená kapela Maroon 5.

 

Čtěte dále