Všichni chtějí Prahu jako Vídeň. Budou mít odvahu pro to něco udělat?

Rakouská metropole spravuje stovky tisíc obecních bytů, reguluje nájmy a určuje přísná pravidla pro stavitele.

Před pražskými volbami kandidáti snad všech stran opakovali přání přiblížit se rakouské metropoli a současný primátor Zdeněk Hřib se nechal nedávno znovu slyšet na Twitteru, že Vídeň je jeho vzorem. Není divu. Město na Dunaji je pravidelně vyhlašováno nejlepším místem pro život a v době, kdy ceny nemovitostí i nájmů v Praze stoupají do nesmyslných výšin, vzbuzuje pozornost především tamní politika bydlení.

Nový primátor chce přimět developery, kteří v Praze vydělávají astronomické částky, aby se podíleli na financování infrastruktury města.

Co je základem vídeňského úspěchu? Od začátku dvacátého století, kdy socialistická vláda rozjela své ambiciózní bytové projekty, je to především kombinace masivní výstavby obecního bydlení, podpora družstevnictví a velmi sebevědomá regulace trhu. S 220 tisíci městskými byty a 180 tisíci podporovanými družstevními byty je podle deníku Spiegel Vídeň největší majitel a správce nemovitostí na světě.

Pět euro za metr – povinně!

Vídeňské pozemky ovšem, stejně jako ty pražské, začali masivně skupovat investoři a developeři, jejich ceny letí nahoru a to se projevuje i v cenách bydlení. Vedení města se rozhodlo k radikálnímu kroku. Nájem ve dvou třetinách domů, které nově vyrostou, nesmí přesáhnout pět euro za metr čtvereční. Povinně a bez výjimek. Za byt o sto metrech čtverečních tak Vídeňané v regulovaných bytech zaplatí v přepočtu asi třináct tisíc korun měsíčně, zatímco v Praze je to nyní průměrně zhruba 34 tisíc. A to ještě musíme vzít v úvahu třikrát vyšší rakouský průměrný plat.

Proč se vídeňská radnice odhodlala k tak radikálním opatřením? Ceny nemovitostí nerostou jen v Praze, ale po celém světě a ve velkých městech zvlášť. Všude developeři tvrdí, že problémem je nedostatečná výstavba, ve skutečnosti je ale jedním z hlavních problémů financializace bydlení. Od ekonomické krize v roce 2008 začali hledat velcí investoři bezpečný způsob, jak zhodnotit své přebytečné peníze, a právě nákup nemovitostí se stal jedním z nejpopulárnějších. Ve chvíli, kdy se z pozemků a bytů stane předmět finanční spekulace, obyčejný obyvatel města na ně prostě nedosáhne nebo se v lepším případě stane otrokem hypotéky. Například v České republice developeři utržili v roce 2017 rekordní zisky. Společnost Central Group zdvojnásobila meziročně svůj čistý zisk na 1,2 miliardy s tím, že každý byt utržil milion korun. Ceny nemovitostí stoupají ve všech světových metropolích světa bez ohledu na to, jestli se staví moc, anebo málo.

„Pozemky a půda jsou zvláštním statkem, který nelze rozmnožovat. My politici tedy musíme udělat něco, abychom zajistili dlouhodobě dostupné bydlení,“ vysvětlil postoj Vídně Christoph Chorherr z rakouských Zelených. Opatření města donutí investory poskytnout dostupné bydlení, případně je od nákupu pozemků prostě odradí. Pak se otevírá možnost pro nezisková družstva nebo pro město.

Jak to dopadne v Praze?

Zdá se, že politici v Praze už pochopili, že odevzdat naší základní životní potřebu do správy neviditelné ruky trhu, jak se o to v devadesátých letech přičinila ODS, nebyl ten nejlepší nápad. Od devadesátých let Praha zprivatizovala přes osmdesát procent obecních bytů – ze 190 000 jich zbylo už jen 35 000. Nový radní pro bydlení Adam Zábranský z Pirátské strany prohlásil, že zastaví další privatizaci bytů. Zdeněk Hřib už před volbami slíbil, že by bytový fond měl pomoci lidem, kteří na komerční bydlení nedosáhnou, a zároveň přišel s nápadem zvýhodnění družstevní výstavby. Zároveň chce přimět developery, kteří v Praze vydělávají astronomické částky, aby se podíleli na financování infrastruktury města. To jsou dobré zprávy, které ukazují, že nové vedení radnice si uvědomuje problémy a posouvá pražskou politiku správným směrem.

Vzhledem k tomu, že pražský bytový fond se radikálně ztenčil, zůstává ovšem otázkou, jak to dopadne s bydlením většiny z nás, kteří budeme odkázaní na nabídky soukromých investorů. Zvlášť když nové byty podle všeho neplánuje stavět město, ale nechá to znovu na soukromých developerech. Vychvalovaná vídeňská radnice ukazuje, že i tak lze do cen bytů zasáhnout. Otázka je, jestli nové vedení Prahy bude mít k podobným krokům dost fantazie a odvahy.

Autor je publicista.

Čtěte dále