Zachraňte ikonický výdech na Jiřáku, vyzývá otevřený dopis adresovaný magistrátu

Architektonicky cennému výdechu z metra na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad, který je dílem sochaře Petra Šedivého, hrozí zbourání.

Skupina architektů a historiků architektury zveřejnila ve spolupráci se spolkem Za starou Prahu otevřený dopis, který varuje, že magistrát hlavního města nepočítá s výdechem metra na náměstí Jiřího z Poděbrad. Ikonický výdech od akademického sochaře Petra Šedivého, který stojí v blízkosti kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, má padnout za oběť revitalizaci náměstí a okolí výstupu z metra. Dopis, pod nímž jsou podepsáni třeba historička architektury Klára Brůhová, pedagog Pavel Karous nebo popularizátor poválečné architektury, rapper a výtvarník Vladimir 518, je adresovaný náměstkům primátora Hřibovi, Hlaváčkovi a Pospíšilovi.

„Dovolujeme si připomenout, že výdech na náměstí Jiřího z Poděbrad je kvalitní umělecké dílo, které má Praha to štěstí mít ve svém veřejném prostoru,“ dočteme se v dopise. Ten označuje případnou demolici za „nešťastný a nevhodný krok“, protože objekt je součástí promyšleného celku náměstí, k němuž patří i fontána Sjednocená Evropa od stejného autora, která by měla být podle aktuálních informací zachována.

Dopis také připomíná, že ještě v létě 2022 se zdálo, že výdech nesoucí označení 10 JP současnou revitalizaci náměstí přežije. Součástí zadání pro dodavatele projektu bylo „navrhnout možnosti zachování stávajícího výdechu metra“. O rok a půl později to s výdechem vypadá podstatně méně nadějně. „Zachování výdechu jsme vyhodnotili jako nežádoucí,“ oznámil minulý týden náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN), který jako důvod k demolici použil poměrně nesmyslný argument, že proudící vzduch ničí zeleň.

„Výdechy metra nejsou ze své podstaty určitě žádnou vysokou architekturou. Ale mnohé z nich, byť desítky let po svém vzniku, dokázaly, že v prostoru, do kterého často velmi drze vtrhly či ho zcela přetvořily, nejen fungují, ale že se z nich i staly drobné perly pražské technicistní architektury. A tato místa si bez nich lze nyní jen těžko představit,“ napsal ke kauze na webu Pražský patriot novinář a typograf Jan Charvát, autor knihy Nádech výdech. Ta vyšla v roce 2018 v nakladatelství BiggBoss a věnovala se právě výdechům pražského metra. Podle Charváta hrozí, že po éře, kdy architektonické památky předrevolučních časů ničili soukromí investoři, vstupujeme do další fáze, kdy nenápadné perly Prahy bude demolovat i samo hlavní město. „Architektuře tak hrozí nebezpečí ze strany těch, kteří by ji ze svých pozic a funkcí měli chránit,“ píše Charvát.

Čtěte dále