Startuje podcast Baráky v ohrožení. Zaslouží si architektura 20. století naši pozornost?

Mostecká redakce Alarmu spouští nový podcast Baráky v ohrožení. Kateřina Hrachová v něm bude řešit architekturu, umění i design s teoretiky i tvůrci.

Startujeme nový podcast Baráky v ohrožení, ve kterém si klademe za cíl zpopularizovat opomíjenou architekturu stojící v už i tak zapomenutém kraji jako je Ústecký. V podcastu budeme mluvit hlavně o architektuře a urbanismu 20. století na Mostecku a v Ústeckém kraji, speciálně se budeme zabývat architekturou, která se objevuje na červeném seznamu a hrozí jí zánik nebo degradující rekonstrukce. Těšit se můžete i na umělecká díla ve veřejném prostoru a design, jenž k této architektuře neodmyslitelně patří. A také se samozřejmě budeme potkávat se zajímavými hosty z řad teoretiků i tvůrců.

Brzy se pobavíme i o umění, na které zde můžete narazit a možná jste o něm dosud nevěděli.

V prvních dílech se budeme věnovat hlavně výstavbě nového města Mostu, konkrétně architektonickým soutěžím nebo zahraničním vlivům, které můžeme v centru města potkat. Ale brzy se pobavíme i o umění, na které zde můžete narazit a možná jste o něm dosud nevěděli.

V úvodním dílu diskutujeme s kurátorem a teoretikem Adamem Štěchem o výstavě Projekt: Sever, kterou můžete navštívit v Domě umění v Ústí nad Labem. Výstava má podtitul 50 příběhů z Ústeckého a Karlovarského kraje a zabývá se přínosem regionu v oblasti designu, uměleckého řemesla, průmyslu a architektury. Kromě legendárních artefaktů (jako je například ikonické křeslo z hotelu Thermal od manželů Machoninových) zde můžete spatřit i nové mladé talenty a absolventy z Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Autorka je redaktorka mostecké redakce Alarmu.

Tento článek byl podpořen grantovým programem Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Čtěte dále