V Mostě se ostře bojuje za celou republiku

Alarm se rozhodl v Mostě bojovat za celou republiku. Věříme totiž, že nezávislost médií je zásadní pro další rozvoj demokratické společnosti. Podpořte tuto naši snahu v nové kampani.

Alarm založil na začátku tohoto roku na Mostecku svou první regionální pobočku. Za nás, členy mostecké redakce, kteří z Mostu pocházíme a žijeme tady, bylo zde takové médium potřeba už dlouho. Mostecko dlouhodobě postrádá médium, které by se nás, lidi z Mostu, občas nebálo pohladit proti srsti. Někoho, kdo bude dělat i jiné než jen přátelské rozhovory s místními politiky, ale přitom nebude vykreslovat Most jen jako bezútěšnou měsíční krajinu, kde žijí nanejvýš ztracené případy a divno-lidé. Místní mediální pustina je jen odrazem vnitřního pocitu v nás, lidí z Mostu: nevěříme v lepší budoucnost, spousta z nás nechodí k volbám a v panelových domech se kolektivně děsíme, kdy některý náš soused do domu zanese štěnice. Bohužel místa jako Mostecko jsou zákonodárci i zbytkem republiky notoricky přehlížena. Ale my v mosteckém Alarmu jsme odhodláni informovat o lidech mimo centrum tak dlouho, dokud se něco nestane – něco, kvůli čemu v Mostě v lepší budoucnost zase věřit začneme.

Deník Alarm je jediným velkým nezávislým médiem v Česku, které ke svému provozu nepotřebuje žádné oligarchy ani politiky, a zároveň je jeho obsah dostupný bez zábran a paywallů.

Na Mostecku už fungujeme dva měsíce a pokrýváme široké spektrum témat od sociálních a environmentálních, přes lokální politiku a ekonomiku po mapování místní kulturní scény. Zabýváme se možnou ekonomickou transformací Mostecka jako bývalého uhelného regionu, včetně hlasité kritiky mediálně manipulujících českých uhlobaronů. Zároveň ale také popisujeme téma sociálního vyloučení v Mostě a možný boj proti němu. Navíc jsme zahájili sérii rozhovorů s místními politiky a pokrýváme veřejností intenzivně sledovanou rekonstrukci Kulturního domu Repre. Právě unikátní mostecké architektuře se bude věnovat podcast Baráky v ohrožení členky naší redakce Kateřiny Hrach. Toto vše je ale možné do budoucna udržet jen v tom případě, že bude úspěšná naše crowdfundingová kampaň, která právě teď startuje na Darujme.cz

Věříme, že nezávislá regionální žurnalistika je klíčem k rozvoji všech oblastí České republiky. Jen dobře informovaní občané a občanky mohou skutečně svobodně a racionálně rozhodovat o dění v místě, kde žijí. Nezávislá regionální novinařina může zároveň budovat vztah důvěry mezi čtenářkami a čtenáři a samotnými médii. Tato důvěra je dlouhodobým nedostatečným informováním o situaci v českých regionech ze strany mediálních domů i regionálních redakcí zcela v troskách. My jako banda přidrzlých novinářů ji chceme znovu citlivě a opatrně budovat. Po několika prvních týdnech našeho angažmá na Mostecku je zřejmé, že jsme se vydali správnou cestou. Politici a mocní zde nejsou zvyklí, aby jim někdo kladl nepříjemné otázky a veřejně kritizoval jejich sporná rozhodnutí. Právě proto v Mostě „bojujeme za celou republiku“ – věříme, že nezávislost médií je zásadní pro celou, skutečně demokratickou společnost.

Zatímco si některá jiná média s oblibou plní pusu slovy jako je „demokracie“ nebo „nezávislost“, přitom jsou v mediálních domech českých miliardářů nebo jsou přístupná jen pro hrstku předplatitelů, my v Alarmu žurnalistiku děláme jinak. Naše médium je ekonomicky nezávislé a ze 70 procent financováno dary od svých podporovatelů, proto se nikdy nemůže stát, že bychom kvůli nějakým „mecenášům“ museli dělat kompromisy v našem obsahu. Píšeme o tom, co nás pálí, a šlapeme na kuří oka těm, kteří sedí nejvýše. Zároveň jsme ale také médium, které je k dispozici pro každého a zdarma. Věříme totiž, že skutečná debata se nedá vést za paywallem, ale jen tehdy, jsou-li informace dostupné všem. Deník Alarm je jediným velkým nezávislým médiem v Česku, které ke svému provozu nepotřebuje žádné oligarchy ani politiky, a zároveň je jeho obsah dostupný bez zábran a paywallů.

Začátek Alarmu na Mostecku je podpořen grantovým programem organizace Journalism Fund Europe. My zde ale chceme zůstat napořád, a v budoucnu se dokonce rozšířit do dalších regionů. Proto potřebujeme vaši podporu. Naše práce dokazuje, že se nebojíme jít do konfrontace, ale také, že se vždycky postavíme na stranu přehlížených a opomíjených. Obojí si můžeme dovolit jen proto, že víme, že nás vždy a za každých okolností pevně podporuje naše čtenářstvo. Pokud vnímáte jako smysluplné, aby Alarm na Mostecku zůstal už navždycky, podpořte nás v naší kampani. Jde v ní o budoucnost celé naší regionální pobočky.

Čtěte dále