Boj o žižkovskou Kliniku pokračuje

Kolektiv Autonomního sociálního centra Klinika se nadále snaží zvrátit rozhodnutí o neprodloužení smlouvy o výpujčce. Dnes do centra zavítal i ministr financí Babiš.

Desítky lidí přišly ráno společně posnídat do Autonomního sociálního centra Klinika, aby projektu vyjádřily podporu. Dnes o půlnoci totiž končí smlouva o výpůjčce budovy, již kolektiv před rokem uzavřel s úřadem, který spravuje nevyužívaný státní majetek. Před ohlášeným příjezdem úředníků vytvořili aktivisté a aktivistky okolo Kliniky živý řetěz a zpívali: „V solidaritě je síla, důkazem je Klinika!“ Za velkého zájmu médií pak zástupci ÚZSVM předali obyvatelům centra formální upozornění, že od zítřka je jejich pobyt v budově nezákonný.

Obyvatelé Kliniky proto považují občanskou neposlušnost za legitimní a chtějí sociální centrum udržet i přes to, že jim hrozí sankce.

Kolektiv autonomního centra se po sobotní demonstraci, na kterou přišlo asi dva tisíce lidí, rozhodl v budově zůstat i po konci výpůjčky. Výsledkem dlouhých vyjednávání se státními institucemi je neprodloužení smlouvy na základě zástupných argumentů. Obyvatelé Kliniky proto považují občanskou neposlušnost za legitimní a chtějí sociální centrum udržet i přes to, že jim hrozí sankce. Připravují se na nenásilný odpor proti případnému policejnímu zásahu při vyklízení budovy. Spoléhají na podporu veřejnosti a další jednání s úřady.

V poledne na Kliniku nečekaně dorazil také ministr financí Andrej Babiš s ředitelkou ÚZSVM Kateřinou Arajmu. Společně si budovu prohlédli a seznámili se s projekty, které v centru vznikly. Krátce jednali se zástupci kolektivu Kliniky a dohodli se na setkání na Stavebním úřadu Prahy 3, kterého se vedle ministra financí zúčastní i starostka městské části Vladislava Hujová. Andrej Babiš hodlá předejít násilnému řešení vzniklé situace a zprostředkovat dialog mezi úřady a kolektivem Kliniky. Podle svých slov se přiklání k tomu, aby autonomní centrum zůstalo v objektu do doby, než proběhne dražba. Kolektivu Kliniky doporučil, aby za pomoci sbírky budovu odkoupil. Dodal k tomu: „Je potřeba jednat, ale nemůžeme porušovat zákony. Já potřebuju mít záruku, že s vámi okolí nemá problém.“ Kateřina Arajmu komentovala dění slovy: „Říkáte, že dnešním dnem chcete ukázat gesto občanské neposlušnosti, tak to my skutečně nemůžeme podporovat, protože by to byl nebezpečný precedens v rámci celé České republiky.”

Dnes odpoledne se na Klinice uskuteční promítání, workshopy a pravidelný program. Kolektiv žádá své příznivce, aby přišli na Kliniku a svou přítomností pomohli sociální centrum udržet při životě.

 

Čtěte dále