Fotoreportáž: „Nemáme čas ztrácet čas“. Studenti podruhé v Praze

Na pražském Malostranském náměstí a v řadě dalších českých měst protestovali již podruhé studenti a studentky středních škol. Vyzývali politiky k účinnější aktivitě za záchranu klimatu.

Foto Petr Zewlak Vrabec

Už podruhé se v českých městech sešli středoškolští studenti stávkující za klima k demonstracím globálního hnutí Fridays for Future. Druhá akce v Praze už zdaleka neměla takovou účast jako ta před necelým měsícem. Na vině může být kromě dalších faktorů i to, že v pátek měli studenti písemné státní maturity. Přesto ulicemi Prahy prošlo okolo tisíce demonstrantů skandujících hesla „Za klima“ či „Nemáme čas ztrácet čas!“ a pokřikující na auta „Příště jeďte busem“.

Po celé republice se do organizace středoškolských stávek zapojilo okolo sta lidí, jak zmínili pražští organizátoři. Celostátně jde účast do tisíců. Mladí organizátoři a organizátorky dokázali s jistotou ovládnout pódium a suverénně komunikovat se stovkami účastníků. Řečníci na pódiu mluvili především o omezování spotřeby a nutnosti mluvit o klimatické změně s ostatními: spolužáky, rodiči, známými. Za tři týdny svolávají čeští Fridays for Future další akci v Praze i dalších městech a opět doufají v mohutnou účast. Zdá se, že v tuto chvíli jde hlavně o to udržet energii, kterou hnutí získalo prvním protestem, a zjistit, jak tuto energii využít a kam ji nasměrovat. K dnešní akci se připojila i skupinka vysokoškoláků, ale opět spíš v homeopatickém množství.

 

 

Čtěte dále