Zaměstnanci v Amazonu dostávají vyhazov od robotů

Když zaměstnanci v Amazonu nepracují dost rychle, může o jejich výpovědi rozhodnout počítač.

Často se píše o tom, že spoustu lidských profesí časem nahradí roboti. V americkém Amazonu však přitvrdili už dnes – když nejste dost výkonní, vyhazov vám může udělit přímo robot. Pracující v distribučních centrech jsou každou vteřinu monitorováni automatickým systémem, který přesně měří jejich úkony, rychlost a efektivitu. Podmínky jsou podle mnoha kritiků neúnosné. Řadoví zaměstnanci v distribučních centrech musí zpravidla zabalit několik stovek krabic za hodinu. Například podle svědectví ženy z amerického Minneapolisu činil průměr 240 krabic za hodinu, ale mohl dosáhnout dokonce počtu 400 krabic. Těm, kdo stanovené kvóty nejsou schopni splnit, pak hrozí důtky a výpověď.

„Kritéria pro měření výkonnosti jsou zcela objektivní – produkční systém automaticky vygeneruje všechny důtky a výpovědi bez jakéhokoli vstupu od nadřízených.“

Barbara Duvallová, jedna z propuštěných zaměstnankyň Amazonu, se před časem proti svému vyhazovu ohradila – měla totiž za to, že šlo o trest za její odborářské aktivity. Vedení Amazonu však Barbaře odpovědělo, že nešlo o žádnou osobní předpojatost, protože jí výpověď vygeneroval počítač na základě její nedostatečné výkonnosti. Americký server The Verge získal dopis, kde nadřízení Amazonu vysvětlují, že „kritéria pro měření výkonnosti jsou zcela objektivní – produkční systém automaticky vygeneruje všechny důtky a výpovědi bez jakéhokoli vstupu od nadřízených“. Výpovědi na základě nízké produktivity jsou přitom v Amazonu časté. Například mezi srpnem 2017 a zářím 2018 dostaly v jediném distribučním centru v americkém Baltimoru výpověď tři stovky zaměstnanců.

Lidé dlouho věřili, že jim stroje jednou usnadní práci, a jim tak zbude víc času na odpočinek. Místo toho se ale ukazuje, že majitelé firem můžou kvůli honbě za ziskem stejně dobře uvrhnout lidi do závodu s bezcitnými stroji, které nepotřebují spát ani jíst. A nejen to – ty samé stroje můžou lidi na základě vlastního rozhodnutí připravit o živobytí. Problém však je, že lidé nejsou roboti. Mají méně a více produktivní dny, nemoci, slabosti, potřebují odpočinek a nejsou to jen bezduchá kolečka. Jenže Amazon i další korporace potřebují v kapitalismu dál růst, a tak není pravděpodobné, že nesmyslný tlak na to udělat z lidí hypervýkonné stroje v dohledné době ustane.

 

Čtěte dále