Bez radikální změny přestane v roce 2050 lidská civilizace existovat

Jestli nedojde k mobilizaci jako za druhé světové války, civilizace přestane v roce 2050 existovat. To tvrdí studie bývalého australského výkonného ředitele pro fosilní paliva.

Kvůli nedostatečné reakci a nedostatku smysluplných globálních řešení hrozí, že do roku 2030 dosáhnou emise skleníkových plynů dalšího vrcholu a za dalších dvacet let tak dojde o zvýšení průměrné teploty o tři stupně Celsia nad stav, který tu byl před průmyslovou revolucí. To by rozpustilo dosud existující ledové masivy a vedlo ke zvýšení hladiny moře, „ztrátě permafrostu, rozsáhlému suchu a vymírání deštných pralesů“.

To ve své nejnovější studii tvrdí organizace Breakthrough National Centre for Climate Restoration a silně ji podporují také exponenti australské armády a námořnictva. I velmi konzervativní odhady podle autorů studie naznačují, že bychom mohli brzo čelit „světu plnému chaosu“. Lidskou civilizaci, jak ji známe, podle nich čekají poslední desítky let existence.

„Aby se toto riziko snížilo a lidská civilizace se zachránila, je v nadcházejícím desetiletí zapotřebí masivní globální mobilizace zdrojů k vybudování průmyslového systému s nulovými emisemi a pro přípravu oživení bezpečného klimatu. Je nutná mobilizace v takovém měřítku jako za 2. světové války,“ řekl mluvčí organizace, bývalý šéf australského námořnictva Chris Barrie.

Zpráva tvrdí, že dopady klimatické změny, včetně rostoucího nedostatku potravin a vody, mohou působit jako katalyzátory přetrvávajících politicko-sociálních nerovností a v příštích třech desetiletích můžou způsobit nepokoje a konflikty. Autoři vyzývají k přehodnocení toho, jak vlády na odhadované klimatické scénáře reagují, a přimlouvají se, aby se začaly zabývat i nejhoršími možnými variantami.

 

Čtěte dále