Politika škrtů zavinila ve Velké Británii 130 000 úmrtí

V žebříčku zemí OECD v boji proti onemocněním, kterým se dá předcházet, se Velká Británie propadla mezi světový průměr. Jedná se o nejhorší umístění v historii.

Pokud by v britském zdravotnictví od roku 2012 nebyly bývaly provedeny změny motivované politikou škrtů, mohlo se předejít více než 130 tisícům úmrtí pacientů a nemocných. Podle zprávy Institutu pro výzkum veřejné politiky (IPPR) tímto rokem ve Velké Británii skončilo dvacetileté období, během nějž se zvyšovala kvalita veřejného zdraví.

Zpráva IPPR konstatuje, že po dvou desetiletích relativního dostatku prostředků na vzdělávací a preventivní činnost došlo od roku 2012 k sedmileté „dokonalé bouři“. Během ní byla výrazná část státních investic zastavena, což vedlo k razantnímu vzestupu zdravotně závadného chování ve všech věkových kategoriích. Navzdory slibům britské vlády z loňského roku o prioritním zaměření na prevenci, učiněným k sedmdesátému výročí veřejně financovaného systému Národní zdravotní péče (NHS), se dnes Velká Británie nachází pouze v polovině žebříčku států OECD v boji proti onemocněním, kterým se dá předcházet. Jde o její nejnižší umístění v historii.

Studie se zabývá například srdečními problémy, rakovinou plic či onemocněními jater, které jsou způsobeny nezdravými návyky, zpravidla vytvářenými už od raného věku. Hlavní výzkumník a autor studie Dean Hochlaf vidí mezi politikou škrtů a nárůstem zdravotních problémů Britů přímou souvislost: „Od roku 2012 jsme zaznamenali vzestup nemocí, kterým lze předcházet. Místní úřady zároveň potvrdily výrazné škrty v rozpočtech v oblasti veřejného zdraví, což vážně ovlivnilo počet preventivních služeb.“

Velkým problémem je podle autorů studie především škrtání prostředků na preventivní prohlídky dětí. Každé dítě by mělo během předškolního věku absolvovat pět povinných zdravotních prohlídek a další přibližně šest měsíců před příchodem do mateřské školky. Přibližně dva z pěti zdravotníků však uvedli, že prohlídky nestíhají provést, protože počet dětí, o které se mají starat, je výrazně vyšší, než by měl být. Zpráva proto doporučuje vytvoření nových 5 100 školících míst pro zdravotníky.

Autoři studie došli rovněž ke zjištění, že „finanční prostředky na tělesnou výchovu pocházející z příjmů z daně z cukru, které se podílely na navýšení základního rozpočtu škol, byly v roce 2017 sníženy z 415 milionů na 100 milionů liber“. Podle autorů studie by měly být prostředky doplněny rozšířením daně z cukru na další nápoje a cukrovinky. IPPR ve svém prohlášení uvedl, že by vláda měla zastavit snižování financování systému veřejného zdraví, v němž se od roku 2015 škrtlo 700 milionů liber. Aby byla zajištěna adekvátní sociální péče pro dospělé, bylo by potřeba do roku 2025 dofinancovat systém částkou 3,6 miliard liber.

 

Čtěte dále