Fotoreportáž: Blokáda v mezích zákona

Aktivisté z pardubického hnutí Zastavme elektrárnu Chvaletice a účastníci Klimakempu blokovali elektrárnu. Policie nezasáhla.

Foto Petr Zewlakk Vrabec

Z nádraží poblíž chvaletické elektrárny vyrazila v pátek odpoledne pětisethlavá demonstrace. Jejími účastníky nebyli jen lidé z blízkého Klimakempu ve Veltrubech, ale i místní lidé a aktivisté z pardubického hnutí Zastavme elektrárnu Chvaletice. K naštvanosti měli místní dvojnásobný důvod, protože zrovna tento týden udělil pardubický krajský úřad elektrárně výjimku, která jí umožní dál vypouštět do ovzduší nadlimitní množství rtuti. Pokud by elektrárna výjimku nedostala, musel by být na komín nainstalován filtr. Uhlobaron Pavel Tykač tak ušetří více než miliardu a půl korun. Jedno z hesel, která se skandovala, proto znělo: „Zatykače na Tykače.“ Páteční demonstrace nebyla jen akcí studentů a studentek z velkých měst – šlo o společnou akci lidí různého věku se silnou lokální podporou.

Pochod, jehož součástí byl například i samba band či alegorický vůz, ze kterého hrála muzika, monitorovala od začátku policejní auta i vrtulník. Policie nejspíš předpokládala, že se radikálnější část demonstrantů pokusí vniknout do elektrárny. V okamžiku, kdy se dav přiblížil k blízkosti elektrárny, začala se z policejních reproduktorů ozývat výstraha ohledně vstupu na území elektrárny. „My jsme investiční riziko,“ skandoval dav před branou. Průvod obešel skoro celou elektrárnu a v jednom místě s výhledem na obrovské chladící věže přečetli mluvčí hnutí Limity jsme my a dalších organizací projevy. V nich se opakovala nutnost ráznější klimatické akce a rozhořčení nad jednáním kraje, který místo aby chránil zdraví občanů, chrání zisky jednoho uhlobarona – tím, že mu dává zelenou k neekologické produkci elektřiny.

Čtěte dále