Island pohřbil roztátý ledovec Okjökull

První pamětní deska připomínající konec roztátého ledovce bude obsahovat i vzkaz budoucím generacím.

V nedělí 18. srpna byl odhalen památník islandského ledovce, který roztál v důsledku klimatické změny. Před stoletím pokrýval ledovec Okjökull na fjordu Borgarfjörður na západě Islandu 15 čtverečních kilometrů a dosahoval výšky 50 metrů. V posledních letech se ale smrskl pouze na jeden čtvereční kilometr a status ledovce ztratil už v roce 2014. 18. srpna proběhlo v Borgarfjörðuru pohřební shromáždění, během nějž byla instalována pamětní deska obsahující i „vzkaz do budoucnosti“. Pohřbu se kromě stovky dalších lidí zúčastnila i islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir nebo bývalá komisařka OSN pro lidská práva a někdejší irská prezidentka Mary Robinson.

Vše závisí na tom, jak zareagujeme na rychlé úbytky ledovců a pokračující dopady klimatické změny. Pro ledovec Ok je už ale pozdě.

„Očekává se, že v následujících dvou stech letech potká všechny ledovce stejný osud,“ píše se na ní v islandštině a angličtině. „Tento pomník poukazuje na to, že víme, co se děje a co je třeba udělat. Ale jen vy víte, jestli se nám to podařilo.“ Autorem textu je spisovatel Andri Snær Magnason, který se události zúčastní spolu s geologem Oddurem Sigurðssonem, jenž jako první informoval o zmíněné ztrátě statusu ledovce. Závěr textu tvoří datum „srpen 2019“ a rovněž nápis „415ppm CO2“ odkazující na rekordní množství oxidu uhličitého v atmosféře, naměřené 11. května observatoří na sopce Mauna Loa na Havajských ostrovech.

O Okjökullu, jemuž se rovněž říká Ok, natočili loni antropologové Cymene Howe a Dominic Boyer z Riceovy univerzity v texaském Houstonu dokument s názvem Not Ok. „Tyto ledové masy jsou největšími zdroji sladké vody na planetě,“ říká Howe, která zkoumá ekonomický a kulturní dopad klimatické změny a tání ledovců na islandské komunity. Podle Boyera potká osud Okjökullu „všechny zbylé islandské ledovce, pokud nezačneme ihned jednat a radikálně neomezíme emise skleníkových plynů“. „Pomníky nejsou pro mrtvé, ale pro živé,“ dodává Howe. „Chceme zdůraznit, že vše závisí na tom, jak zareagujeme na rychlé úbytky ledovců a pokračující dopady klimatické změny. Pro ledovec Ok je už ale pozdě.“

 

Čtěte dále