Aktivistka dostala podmínku za protipolicejní transparent

Minulý rok si vzala tehdy sedmnáctiletá aktivistka transparent s nápisem „burn the police“. Teď dostala podmínku.

K dvouměsíční podmínce s odkladem na rok byla ve čtvrtek v Karviné odsouzena osmnáctiletá aktivistka za to, že na loňské Prague Pride nesla transparent „Fuck gender, take molotov, burn the police“ (Vyserte se na gender, vezměte molotov a spalte policii). Těsně po akci ji nikdo neobvinil, až po čase si nápisu na fotce všimla bývalá policejní mluvčí Petra Lhotáková. Důvodem, proč policie nezakročila dříve, mohlo být podle Lhotákové, se kterou mluvil server iDnes, i to, že řada policistů neovládá anglický jazyk.

Okresní soud v Karviné nepřihlédl k argumentům obhajoby, že se daný citát nedá brát doslovně: „fuck gender“ ve fyzickém světě nejde nijak realizovat, a tedy nelze brát doslovně ani druhou půlku zmíněného citátu. Mladá aktivistka už dříve uvedla, že se nejedná o výzvu k zapalování konkrétních policistů, ale zpochybnění legitimity policie jako takové. Soud to ale viděl jinak a o výzvu k násilí se podle něj jednalo. 

Podle advokátky Věry Novákové, která hájila obžalovanou aktivistku, je odsouzení nespravedlivé. O trestný čin se podle ní vůbec nejedná a odsouzení je neadekvátní zejména v českém kontextu, kde jsou tolerovány výrazné projevy nenávisti ve veřejném prostoru. Před třemi lety například vůbec nebyl obviněn muž, který přišel na demonstraci SPD s šibenicí pro vlastizrádce.

Nepravomocně odsouzená aktivistka, která byla v době svého přečinu nezletilá, a proto je protizákonné uvádět její jméno, si za svým činem stojí, „I během tohoto případu, mě jednání policie přesvědčilo, že moje postoje jsou správné. A toho, že jsem si vzala tento transparent, nelituji. Bezpečnost by se dala zajistit i bez existence policie,“ uvedla pro Alarm. Proti rozsudku se odvolala.

 

Čtěte dále