Pokud nyní selžete, moje generace vám nikdy neodpustí

Přinášíme projev přednesený na klimatickém summitu OSN v New Yorku.

Tohle všechno je špatně. Neměla bych tu stát. Měla bych být ve škole někde na druhém břehu oceánu. Přesto jste za mnou přišli, abych vám dala naději? Jak si to vůbec dovolujete! Vaše prázdná slova mi ukradla sny a dětství. A to jsem jedna z těch, kteří mají štěstí. Lidé trpí. Lidé umírají. Celé ekosystémy se hroutí. Jsme na počátku hromadného vymírání. A jediné, o čem dokážete mluvit, jsou peníze a pohádky o věčném ekonomickém růstu. Jak si to vůbec dovolujete!

Věda má přes třicet let naprosto jasno. Jak si dovolujete neustále odvracet zrak a zároveň mi tvrdit, že děláte, co můžete, když nutné politické kroky a řešení jsou stále v nedohlednu. A přitom říkáte, že nás „slyšíte“, že chápete naše naléhání. Bez ohledu na to, jak smutná a naštvaná jsem, nechci věřit, že je vám to jedno. Protože kdybyste plně chápali vážnost situace, a přesto neustále selhávali v řešení, pak byste představovali čiré zlo. Tomu odmítám věřit.

Populární návrh snížení emisí o polovinu během následujících deseti let nám dává pouze padesátiprocentní šanci, že udržíme oteplení pod 1,5 stupně Celsia, a předejdeme tak nezvratnému řetězci událostí mimo jakoukoli lidskou kontrolu. Padesát procent vám možná stačí. Ale tato čísla nezahrnují body zvratu, většinu zpětných vazeb, dodatečné zahřívání přítomné v toxickém znečištění vzduchu nebo aspekty spravedlnosti a rovnosti. Tyto návrhy zároveň spoléhají na to, že naše generace a generace našich dětí vysají miliardy tun vašeho CO2 ze vzduchu pomocí technologií, které sotva existují. Padesátiprocentní šance pro nás jednoduše není akceptovatelná. To my pak budeme muset žít s následky.

Podle nejoptimističtějšího odhadu Mezivládního panelu pro změnu klimatu máme 67procentní šanci udržet globální oteplení pod 1,5 stupně Celsia, pokud nevypustíme do atmosféry 420 gigatun oxidu uhličitého. To bylo číslo k 1. lednu 2018, dnes je to pouze 350 gigatun. Jak si dovolujete předstírat, že se to vyřeší nějakými technickými zlepšeními a tím, že věcem necháme volný průběh? S dnešními emisními hodnotami bude celý zbylý rozpočet CO2 vyčerpán do osmi a půl roku.

S žádnými řešeními nebo plány, které by braly v potaz tato čísla, dnes nepřijdete. Tato čísla jsou až moc nepříjemná. Pořád nejste dostatečně vyspělí, abyste opravdu řekli, jak to ve skutečnosti je. Zrazujete nás, ale mladí lidé začínají chápat vaši zradu. Oči všech budoucích generací vás upřeně sledují. Pokud se rozhodnete nás zklamat, nikdy vám neodpustíme. Neprojde vám to. Tady končí naše tolerance. Svět se probouzí a změna přichází, ať se vám to líbí, nebo ne.

Autorka je klimatická aktivistka.

Z angličtiny přeložil Lukáš Pokorný.

Čtěte dále