Jak se Zdechovský s Hřebejkem rvali o sociální dávky

Poslanec Tomáš Zdechovský a režisér Jan Hřebejk chtějí dále dostávat sociální dávky na manželky v domácnosti.

Jana Maláčová (ČSSD) zveřejnila, že by ráda zrušila daňové úlevy těm partnerům, kteří nepracují ani nepečují o děti, o seniora nebo zdravotně postiženého. Jak přesně bude návrh vypadat a koho se nejvíc dotkne, budeme lépe vědět, až bude jasné, jak v něm bude definovaná péče. Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL má však jasno. Na svém twitterovém účtu napsal: „Kolegové z @CSSD se definitivně zbláznili. Nápad ministryně Maláčové, která chce vzít slevy na dani na manželky či manžele, kteří nepracují, je naprostý nesmysl a ubohost poškozující ženy v domácnostech. Možná kdyby tolik nevyhazovala za nesmysly, nemusela by šetřit na rodinách.“

Kdysi zdravě konzervativní lidovci, kteří nezapomínali ani na tradici společenské solidarity, se už delší dobu stávají stále více elitářskou stranou, která připomíná spíš fundamentalistické náboženské fanatiky z devatenáctého století než moderní křesťanskou stranu. Můžeme to pozorovat i ve Zdechovského tweetu, v němž klidně prohlašuje, že snaha Maláčové poškozuje ženy v domácnosti a tím šetří na rodinách. Evidentně mu zcela uniká fakt, že sleva na dani není určena pro ženy v domácnosti, ale pro muže či ženu, jehož manželka či manžel, registrovaný partner nebo partnerka nevydělá více, než je rozhodující částka. Možná by měl méně básnit a více studovat platné zákony.

Zarážející na novém lidoveckém pojetí státu je nejen to, že by rádi udělovali sociální výhody bohatým manželům, aby jejich ženy mohly zůstat v domácnosti a starat se o děti i firmu.

Na jeho obranu se hned připojil upracovaný režisér Jan Hřebejk. „Podívejte se: Já třeba opravdu hodně pracuju a také dost odvádím na daních. Ale bez nasazení mojí ženy (v péči NEJEN o děti, ale také třeba chod domácnosti, staré rodiče, různou administrativu, spojenou třeba s mou tvorbou…) bych tolik pracovat (a taky odvádět na daních) nemohl.“

Žena k ruce muži

Jan Hřebejk se svými příjmy, které sám označuje za nemalé, využívá daňové úlevy na svou manželku. Dobře, zákon mu to umožňuje, proč by to nedělal. Z jeho tweetu to ale vypadá, jako by se vlastně dopouštěl daňového podvodu. Říká v podstatě, že svou manželku zaměstnává, ale přesto na ní čerpá daňové výhody. Můžeme samozřejmě spekulovat o tom, zda jeho žena vykonává práci ve vyšší hodnotě, než byly v minulých letech rozhodující částky, ale to nezjistíme, protože ji podle všeho zaměstnává na černo. Její práci popisuje sám jako soustavnou a nezbytnou pro jeho vlastní tvorbu. Právě soustavnost v minulosti soudy braly jako základní ukazatel nelegální práce, a to i v případě příbuzných.

Poslanec Zdechovský se domnívá, že když pro jednoho z partnerů pracuje druhý partner a nedostává za to mzdu, neplatí si příslušné zdravotní a sociální pojištění, je vše v pořádku. Problémem je, že v případě rozvodu, s nímž má zkušenost i ochránce tradiční rodiny Zdechovský, či úmrtí partnera, se to projeví na dalších sociálních transferech a nakonec třeba i na důchodech. Ženy totiž mají i kvůli této Zdechovského ochraně tradiční rodiny v průměru o pětinu nižší důchod.

Přetrvávajícím omylem je také to, že se nejedná o sociální dávku. Samozřejmě, že jedná. To, že ji stát vyplácí v rámci daňového zúčtování, na věci nic nemění. Tahle vychytávka jen umožňuje elegantně udělat to, co by jinak nebylo možné. Tedy zaplatit lidem, kteří více vydělávají, více peněz na nezaopatřené děti a nevýdělečné partnery. Jedná se o jakousi variantu přístupu „chudým brát a bohatým dávat“.

Zarážející na novém lidoveckém pojetí státu je nejen to, že by rádi udělovali sociální výhody bohatým manželům, jako je Jan Hřebejk, aby jejich ženy mohly zůstat v domácnosti a starat se o děti i firmu. Zajímavá je také ignorance zaměstnaneckých vztahů a ochrana sociálních poměrů partnerů, kterým už ani zapálený lidovec není schopen garantovat trvalý vztah. A samozřejmě neméně zajímavá je tolerance potencionálních daňových úniků spřátelených elit. Ale nejvíc mě zaráží, když se lidé jako Zdechovský a Hřebejk, kteří se nevybíravým způsobem rvou o pár tisícovek z eráru, ptají, jak je možné, že jsou tu politici jako Babiš či Zeman.

Autor je odborník na regionální rozvoj.

 

Čtěte dále