Hostů, kteří se ubytovávají v pražských hotelech, je oproti roku 2012 o 40 procent více

Český statistický úřad přináší údaje o počtu hostů pražských hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Nejvíce přijíždí Němců a Američanů, využívají stále více hotelů a zdržují se kratší dobu.

Podle Českého statistického úřadu přijíždí v současnosti do pražských hotelů o 40 procent víc hostů než v roce 2012. Tato čísla ale nezohledňují všechny turisty, kteří do Prahy zavítají. Abychom získali přesnější představu o objemu turismu v hlavním městě, museli bychom totiž vzít v úvahu také počet lidí, kteří využívají Airbnb a podobné ubytovací platformy. Už jen údaje o hotelích, hostelích, penzionech a dalších ubytovacích zařízeních však kreslí poměrně jednoznačný obrázek. Turistů i jiných návštěvníků jezdí do Prahy stále více. Nejvíc pobývá v hlavním městě návštěvníků z Německa, dále Američanů, na třetím místě jsou Britové, na čtvrtém Rusové, pátí jsou Italové.

Návštěvníci z cizích zemí přijíždějí nejčastěji v létě, zatímco Češi do hlavního města míří nejvíce na podzim. Důležitým údajem je také to, že u nás návštěvníci tráví stále méně času. Průměrný počet přenocování se od roku 2012 snížil z 2,5 na 2,3 noci. Změnila se také struktura ubytovacích zařízení. V Praze bylo v roce 2018 nejvíce čtyřhvězdičkových a tříhvězdičkových hotelů, které tvoří více než polovinu, podíl čtyřhvězdičkových hotelů se přitom od roku 2012 výrazně zvýšil (o 27 procent) a zároveň se o 34 procent snížil počet penzionů. Vzrostl ale také počet lůžek v kempech (o 11 procent) a turistických ubytovnách (o 77 procent). Celkově se v pražských ubytovacích zařízeních loni ubytovalo osm milionů hostů, kdežto  v roce 2012 to bylo jen 5,7 milionu. V roce 2013 a 2014 byl meziroční nárůst hostů o cca tři procenta, v letech 2015 až 2017 pak byl růst výraznější (7,4 až 8,4 procenta). V posledních dvou letech se počet hostů zvyšuje jen mírně (3,1 procenta v roce 2018 a 1,7 procenta v roce 2019). Údaje zveřejněné Českým statistickým úřadem jsou dostupné zde.

 

Čtěte dále