Kontroverzní projekt Penty u Masarykova nádraží získal územní rozhodnutí

Kritizovaný projekt společnosti Penta na nejlukrativnějším pozemku v Praze se navzdory kritikům může začít stavět. Územní rozhodnutí získal v tajnosti.

Obchodně-administrativní komplex Masaryk Centre 1 z dílny studia Zaha Hadid Architects získal zatím nepravomocné rozhodnutí od stavebního úřadu Prahy 1. Podle sdružení Arnika úřad neoznámil na úřední desce ani zahájení řízení, ani vydání územního rozhodnutí ze 17. dubna 2020. Stavební úřad zaslal informaci o zahájení řízení jen dotčeným orgánům a vlastníkům sousedních pozemků, a vyloučil tak z diskuse o podobě projektu veřejnost včetně nejbližších sousedů, odborníků nebo autorů připomínek v procesu EIA a dále spolky Arnika, AutoMat a Klub za starou Prahu. EIA je proces posuzování vlivu záměru na životní prostředí a v Česku je upraven zákonem. Arnika v tiskové zprávě uvedla, že developer Penta Investments provedl drobné změny a projekt přejmenoval, takže se o povolení dvou budov rozhodlo bez návaznosti na tento dokončený proces.

Stavíme město pro výdělek pochybných subjektů, aniž by byly koncepčně řešeny dlouhodobé urbanistické a klimatické problémy.

„Projekt získal územní rozhodnutí, nikoliv však v naprosté tajnosti, což koneckonců dokládá i ta skutečnost, že se zúčastněné spolky proti rozhodnutí odvolaly,“ řekl ČTK mluvčí městské části Praha 1 Petr Bidlo. Stavební úřad i společnost Penta se odkazují na kladná stanoviska magistrátních odborů. Odpůrci projektu dlouhodobě upozorňují na to, že plánovaný komplex o 100 tisících metrech čtverečních vytvoří v centru výrazný tepelný ostrov a zahustí dopravu, čímž se zvýší prašnost a hluk. Kritizují také nadměrnou výšku budov i jejich čistě komerční využití. „Bezprecedentní proces územního řízení projektu Masaryk Centre odhaluje skutečnost, že celoměstské odbory a současné vedení Prahy 1 mají blíže k developerům než k občanům,“ uvedl pro Alarm Michal Lehečka z AutoMatu. „I přes přicházející ekonomické problémy spojené s pandemií stavíme dál město pro výdělek pochybných subjektů, aniž by byly koncepčně řešeny dlouhodobé urbanistické a klimatické problémy – poměr bytové a nebytové výstavby, míra zahušťování a boj s teplenými ostrovy.“

Arnika, AutoMat a Klub za starou Prahu teď rozmýšlejí další postup. Proti rozhodnutí se podle Václava Orcígra z Arniky nemá cenu odvolávat, protože úřad rozhodl, že zmíněná sdružení nejsou účastníkem řízení. Spolky se tak pokusí obrátit na další veřejné orgány a budou chtít využít všechny dostupné prostředky. „Naše odvolání proti vyloučení z řízení nemají odkladný účinek. Mohlo by se tak stát, že i kdyby magistrát, potažmo soud, uznal pochybení, už se bude dávno stavět,“ vysvětlil Orcígr.

 

Čtěte dále