„Dusím se,“ zopakoval sedmkrát Cédric Chouviat při zatýkání. Dva dny nato zemřel

Pařížan Cédric Chouviat byl v lednu zabit policisty při zatýkání. Podle nových informací, které vyšly najevo, opakoval před smrtí, že se dusí.

Čtyři policisté zapletení do smrti Cédrica Chouviata (42 let), který zemřel 5. ledna poté, kdy byl 3. ledna zatčen v Paříži, byli vyslýcháni ve vazbě. Nyní se čeká, zda budou obžalováni. Cédric Chouviat, otec pěti dětí, zemřel v nemocnici dva dny po svém zatčení u Eiffelovy věže.

Minulý týden vyšly najevo podrobnosti z rekonstrukce případu. Policie zastavila Chouviata, který se živil jako poslíček na skútru, při silniční kontrole, jejíž důvody zůstávají nejasné. Podle policejní verze byla důvodem k zastavení skutečnost, že telefonoval za jízdy. Interakce mezi policisty a Chouviatem trvala dvanáct minut. Chouviat se s policisty dohadoval a v poslední minutě jednomu z nich řekl, že je jen loutka, a ten se ho rozhodl zadržet. Při zatýkání jím smýkli na zem a zaklekli ho. Poslední jeho slova byla „dusím se“, což opakoval sedmkrát. „To je dobré, to je dobré, pouta, ok,“ reagoval jeden z policistů, který mu nasazoval pouta. Poté byl Chouviat převezen do nemocnice, kde o dva dny později zemřel. Pitva ukázala jako příčinu úmrtí nedostatek kyslíku a rupturu hrtanu.

Několik dní po Chouviatově smrti uvedl ministr vnitra Christophe Castaner, že pitva odkryla legitimní otázky, na které bude potřeba hledat odpovědi, a to transparentním způsobem. 12. ledna se sešlo zhruba 500 lidí na pietním shromáždění, které zakončil svým proslovem imám z Levallois, který byl Chouviatův přítel.

Z incidentu, který vedl k Chouviatově smrti, existují záznamy, které podle rodiny zemřelého dokazují policejní selhání způsobené nebezpečnými způsoby zatýkání. Smrt je zatím kvalifikována jako neúmyslné zabití, ale rodina žádá, aby byl překvalifikován jako ublížení na zdraví s následkem smrti. Doria Chouviat, vdova po Cédricu Chouviatovi, vidí paralelu mezi případem svého muže a zabitím George Floyda. „Když jsem viděla to video, hned jsem si vzpomněla na svého muže, jsou to hrozné záběry. Cédricovo zatčení bylo také nafilmováno a Cédric trpěl stejně jako Floyd,“ uvedla vdova, které je líto, že se po smrti jejího manžela neozvaly osobnosti, které se nyní ozývají proti smrti George Floyda. Případy jsou podle ní podobné, i když se zdá, že jednání policistů v případě Cédrica Chouviata nemělo podle všeho rasistický motiv.

 

Čtěte dále