Ezobabiš – nejlepší ze všech Babišů 

Premiér České republiky si nechal udělat podrobný horoskop a to samé doporučil i spoluobčanům.

Homeopatika na křivdu už miliardář Andrej Babiš nebere. Prý se z křivdy, kterou mu nepřátelský svět v minulosti způsobil, už vyléčil. Jeho ezojízda tím ale rozhodně nekončí. Před nedávnem u příležitosti slunovratu sdělil ve videu národu, že „Matka Země a Otec Slunce nám vzkázali, že máme spolupracovat“, a byli při tom podle premiéra i docela konkrétní: doporučili Čechům spolupráci trvající „aspoň čtyři měsíce“. To ale nebylo zdaleka všechno. S Babišem komunikující Matka Země a Otec Slunce se ukázali také jako čeští nacionalisté či alespoň patriotičtí euroskeptici, protože nám skrze ústa miliardami vyvoleného sdělili, „že nám do téhle malé zemičky nebude nikdo mluvit“. Na auditory evropské komise zkoumající oprávněnost dotací pro Agrofert tak v příštím kole hodlá Babiš nejspíš vyslat tým složený z vědmy, astrologa a čtenáře budoucnosti z kávové sedliny. Snad to zabere a neosvícení eurobyrokraté bez fantazie na ně budou krátcí.

Ezo nabízí jakousi druhou šanci pro neúspěšné, kterým ale zároveň ihned vmete do tváře, že si za své mizerné pocity můžou sami, protože zkrátka „neumí být šťastní“.

Kardinál Dominik Duka už pár let dělá, co může, aby se vnutil mocným a nabídl jim duchovní přesah s církví vlasteneckou tak, že „nepojme neomarxistu pod střechu svou – ni homosexuála, ni muslima, ni příživníka“. Ale přesto byla Dukova snaha marná a z křivdy vyléčený premiér raději zamířil k úplně jiným vrstvám duchovna. Tarotové karty, alternativní medicína a horoskopy – to je totiž metafyzický prostor, kam se Češí obracejí, když exekutor tluče na dveře, práce je špatně placená a vláda nepomáhá. Poté, co se Babišovi svou výzvou k národní jednotě tolik osvědčili Otec Slunce i Matka země, nemohl premiér ve svém tažení po hvězdách nepokračovat. Nechal si udělat personalizovaný horoskop podle data, místa a roku narození a doporučil to i všem spoluobčanům. Neexistuje na světě horoskop tak cynický a krutý, že by aspoň v něčem a aspoň trošku nesliboval, že bude líp.

Ezoterika je v pozdním kapitalismu velmi oblíbená. Její velká část se nepřekvapivě slila s ideologií individualismu, kdy je každý svého štěstí strůjcem, a to nejen na volném trhu, ale i pokud jde o vnitřní klid a mír. Ezo nabízí jakousi druhou šanci pro neúspěšné (peníze ve světě ezoteriky nejsou důležité), kterým ale zároveň ihned vmete – přes tarotovou odbočku – do tváře, že si za své mizerné pocity můžou sami, protože zkrátka „neumí být šťastní“. Stejně jako chudí neuměli zbohatnout. Duše si vybírá svůj osud a nemá smysl snažit se s tím bojovat. Rétorika učebnic o zvyšování svého kapitalizovatelného potenciálu je jen variací knížek o umění být šťastný a schopnosti vidět příležitost (štěstí) v každé kravině.

Nový duchovní rozměr české politiky

Chudáci katolíci, po kterých Ježíšovo učení chce, aby lásku k bližnímu aspoň předstírali a na chudé si vzpomněli minimálně při modlitbách, když už ne v konkrétní politice. Ezoterika jako volné pole nabízí pro postideologickou politiku dokonalé pole působnosti. Rozumná manažerská řešení diktovaná ničím menším než selským rozumem nekladou – stejně jako ezo – žádné skutečné sociální nároky a obhajitelné je víceméně cokoli. Už je to sice dávno, co vládci starověkých civilizací odvozovali legitimitu svých rozhodnutí z názorů astrologů, ale Česká republika se zdá k tomuto experimentu ve 21. století ideální. Když Babiš sliboval, že do vlády dostane experty ze všech oborů, nevyloučil možnost, že půjde o odborníky na čtení budoucnosti z hvězd.

Díky astrologii získává Babišovo technokratické manažerství konečně duchovní rozměr, který u nás na rozdíl od Slovenska a Polska tak zoufale chyběl. I když sledování popularity a marketing je jedním ze základů babišovské politiky, žádný spin doctor na světě by nevymyslel homeopatika na křivdu jako recept na vyšší preference. Ezobabiš s homeopatiky a horoskopy je tak nejautentičtějším ze všech Babišů, zároveň takto pojaté ezo znamená snad ještě méně než „správné manažerské rozhodnutí“. Máme tak jedinou jistotu: český premiér bude za všech okolností jednat spontánně. Pokud to dopadne blbě, tak si zkrátka hvězdy jiný konec nepřály.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále