Spánkový byznys roste. Britská aplikace je účinnější než terapie 

Britská aplikace Sleepio dokázala během šesti týdnů pomoci se zlepšením spánku více než polovině uživatelů. Na problémech se spaním vydělávají firmy po celém světě. 

„Správně strávená noc prospívá našemu mozku i tělu. V těle není jediný orgán a v mozku jediný proces, na který by spánek měl negativní vliv,“ velebí spánek Matthew Walker v knížce Proč spíme. Jenže právě se spánkem mají obyvatelé západních zemí čím dál větší problémy. Komplikace se spánkem má takřka polovina lidí, Světová zdravotnická organizace mluví o epidemii nedostatku spánku a vyhlásila i Světový den spánku, který připadá na jarní rovnodennost.

Kapitalismus nás připravil o dobrý spánek a teď nám ho prodává zpět.

V Británii má problém se špatným spaním tolik lidí, že pacienti musí kvůli chybějícím kapacitám dlouhé týdny čekat, než se jim dostane adekvátní péče. I proto vyvinula společnost Big Health, úzce spolupracující s britským zdravotnickým systémem NHS, online program, který má se spánkem pomáhat. A ukázalo se, že šestitýdenní online program pojmenovaný Sleepio má u pacientů lepší výsledky než klasická terapie. Sleepio slibuje během šesti týdnů výrazný progres u lidí trpících insomnií a vede ke zvýšení počtu prospaného času v průměru o šest hodin týdně. Podle studie provedené na více než sedmi tisíci lidech dokázala aplikace pomoct celkem 57 procentům lidí trpících insomnií. Online sebeléčba by tak mohla účinně nahradit množství chybějících odborníků a terapeutů specializovaných na insomnii a problémy se spánkem. Sleepio, stejně jako klasická terapie s odborníkem využívaná v Británii za účelem zlepšení kvality spánku, používá kognitivně-behaviorální terapii, jejíž kurz je součástí procesu léčby.

Cena aplikace je nyní 400 liber (zhruba 11 700 korun) na rok, ale pro dobrovolníky, kteří se zapojí do studie je ve Spojeném království zdarma. Sleepio zdaleka není jedinou digitální novinkou, která má lidem pomoci k lepšímu spánku. V chronicky unavené společnosti se spánek stal také výnosným byznysem a stovky společností po celém světě se snaží prodávat lidem svoje vychytávky. Na trhu je tak možné pořídit si například robota, který vám s „využitím tisícileté tradice buddhistické techniky dýchání“ pomůže usnout. Velké obraty pak mají společnosti, které se zaměřují na vývoj a výrobu tzv. sleep trackerů, jež shromažďují různé informace o kvalitě spánku svých uživatelů – délku, cykly i kvalitu prostředí, v němž spíme. Boom zažívá také obchod s matracemi, které využívají různých technologií za jediným účelem – vylepšit náš spánek. Celosvětově má tento spánkový byznys hodnotu už několik desítek miliard dolarů a dále roste. Kapitalismus nás připravil o dobrý spánek a teď nám ho prodává zpět.

 

Čtěte dále