V Dánsku našli novou zbraň proti radikálně pravicovým manifestacím – free jazz

Neformální freejazzový kolektiv objíždí veřejná vystoupení krajně pravicového politika Rasmuse Paludana a narušuje je hlukovou jazzovou improvizací.

Dánský kolektiv Free Jazz Mod Paludan (Free Jazz proti Paludanovi) se rozhodl bojovat s nesnášenlivostí po svém. „Potenciálně největší kapela z Dánska“ vznikla v květnu a dala si za cíl doprovázet mítinky organizované krajně pravicovým politikem Rasmusem Paludanem a oživit je trochou improvizované hlasité hudby, ideálně co nejblíže jeho obličeji. „Každý se může přidat,“ píše kapela na Facebooku. Tedy kromě samotného Paludana. Ten nesmí. Na akcích po celé zemi se tak stále objevují potenciální noví členové s trumpetami, saxofony, bongy nebo kýbly, aby mu dali najevo, co si o něm myslí.

Paludan, bývalý právník a zakladatel politické strany Stram Kurs (Tvrdá linie), se na sebe už v minulosti snažil strhnout pozornost například demonstrativním pálením koránu. Předvolební kampaň založil na slibech o deportaci téměř všech imigrantů a jejich potomků. Loni prohlásil, že většina černochů z jižní Afriky má IQ pod 70. Také se nechal slyšet, že „Dánsko je příliš vyvinuté a pokročilé na to, aby mohlo koexistovat s primitivním muslimským kulturním odpadem“. V loňských volbách získal 1,8 procenta hlasů, a těsně tak nedosáhl dvouprocentní hranice pro získání křesla v parlamentu.

„Moc by si přál, aby ho zmlátili nějací imigranti, aby měl snímky s monoklem nebo zlomenou rukou. To by se mu hodilo,“ říká pro server VICE Jørn Tolstrup, jeden z účastníků akcí. „Máme tu prostě idiota, který jen tak nesklapne, takže tohle je ideální způsob, jak ho přehlušit.“ Podle saxofonisty Johna Rasmussena bojuje kolektiv „hlukem proti hluku“: „Myslím si, že bychom tuto rétoriku neměli ignorovat. Musíte vyjádřit protest, ale nedestruktivním a nenásilným způsobem,“ myslí si Rasmussen. „Prostě Paludana provokujeme tak, jako on provokuje ostatní. Chci, aby každý viděl, jak je destruktivní, a čím hlasitěji budeme hrát, tím více pozornosti na něj strhneme. To, co dělá, je neuvěřitelné zlo.“

Podle Rogera Courage Matthisena z organizace Afro Danish Collective, jež se věnuje boji za rovné příležitosti pro lidi z etnických menšin, by se ti, které aktivismus kolektivu rozčiluje, měli zamyslet: „Zeptejte se sami sebe: Proč mě to rozčiluje? A proč mě nerozčiluje, že utrácíme miliony z policejních zdrojů za Paludana, za ochranu jeho nenávistné rétoriky a rasismu? Přispívá k tomu, že nás, Dány s menšinovým původem, odcizuje od naší vlastní společnosti.“

Sympatizanti už kolektivu poslali přes sedm tisíc euro. Peníze budou věnovány neziskové organizaci Together WE PUSH, pomáhající rodinám s dětmi v dánském deportačním centru Sjælsmark, kterým byla zamítnuta žádost o vízum.

 

Čtěte dále