„A.C.A.B. – Ani covid, ani Babiš“. Fotoreportáž z demonstrace na Staromáku

Několik tisíc fotbalových fanoušků, zvědavců a antirouškařů se v neděli sešlo na Staroměstském náměstí.

V metru směrem na Staroměstskou se dva kluci a jedna holka, všichni okolo dvaceti, baví napřed o sexu, a když se blížíme do cílové stanice, začnou o tom, „že se prý půjde na vládu“. Jeden z kluků ukazuje, jak by nakopal Prymulu, a říká, že raději „měli jít s Dejvem, protože má pyro“. Starší muž ve vestibulu do telefonu zase vykládá, že se cítí jako v roce 1989. Okolo Staroměstského náměstí je vidět, že policie skutečně nic nezanedbala – těžkooděnců je v nejbližším okolí připraveno dost a každého, kdo chce na náměstí, prohledávají. Očekávání zvýšila ještě videa ze včerejší obdobné akce v Bratislavě, kde tamní chuligáni za podpory nácků z Kotlebovy strany došli před úřad vlády a rozehnalo je až vodní dělo.

Akce chuligánských skupin proti covidové totalitě nepřilákala zdaleka jen fotbalové fanoušky a bitkaře. I když akci iniciovali fanoušci baníku Ostrava, organizátorem bylo také Hnutí občanské nespokojenosti (HON), které už má za sebou několik demonstrací „proti covidu“ a pohybuje se od kritiky vládních opatření až k teoriím spiknutí. Každopádně pojetí HONu i „slušnějších“ fanoušků se od toho, jak akci chápala většina chuligánů, zjevně dost lišilo. Skupinku ezomamek s nápisem SVOBODA vyvedeným duhovými písmeny, vlajkou s přeškrtnutou injekční stříkačkou a dalším transparentem „proti fašismu“ tak přišel zjevně vynervovaný zakuklený chuligán vykázat. „Tohle není o fašismu, co sem taháte fašismus?“ řval na ně a mámy se jenom nechápavě usmívaly. Několik zakuklených kamarádů ho po chvíli křičení odvedlo. V davu bylo i několik dredařů, punkerů, různých podnapilých slušných Čechů a spousta nefalšovaných zvědavců čekajících, co z toho všeho bude. K vidění ale byly taky barvy všech významnějších fotbalových i hokejových klubů z Česka.

Dvě akce v jedné

Přítomní chuligáni měli od začátku jiné plány než organizátoři popírající covid. Občasné hajlování, vyhrožování fotografům a výkřiky jako „zabijeme Prymulovy děti“ příliš neodpovídaly řečem o demokracii a lidských právech, které zaznívaly z pódia. Pokud se chuligáni přijeli porvat, pak snad stejné množství lidí se přijelo podívat na bitku. Zákaz fotbalu a dalších kolektivních zábav v rámci opatření přinesl nový typ politické akce. Hned na úvod se po pozdravení z pódia začalo v části davu skandovat sborově „ACAB“. První ze dvou zahajujících řečníků z řad fotbalových fanoušků vyzval ke klidu a nutnosti nenechat se vyprovokovat k násilí s tušením, že „média se budou snažit nás vykreslit jako neofašisty a blázny“. Zmínil Pirka, Pekovou, Šmuclera i Žaloudíka a rétoricky se otázal: „to jsou taky fotbaloví chuligáni?“ Druhý řečník, opavský fanoušek řečený Oskar, zdůraznil sociální aspekty protipandemických opatření, připomněl nezaměstnané servírky z hospod a další, kdo přicházejí v nastávající krizi o práci, a zmínil i fanouškovskou iniciativu, která zajišťovala na jaře roušky. Apeloval na vládní kompenzace a potřebu podpory v nelehké situaci, ve které se ocitly také sportovní kluby.

Na závěr zástupce organizátorů poděkoval policii, ukončil oficiální akci a z davu se ozvalo bučení. Řekl také, že má mezi policisty řadu přátel a že řada z nich by tu dnes nejraději stála taky. V tu chvíli vybuchl první dělobuch.

Dočasný zákaz pití na veřejnosti přestal platit. Projevy byly tak trochu navíc. Organizátoři z HONu jako řečníka sehnali i nefalšovaného chartistu Jiřího Wolfa, který v minulosti do médií odsvědčil, že „viděl Havla válet se opilého ve zvratkách“. Dnes se podivoval, že musí zase bojovat za lidská práva, která si nemáme nechat vzít, a že tento režim je přes všechny chyby pořád lepší než ten normalizační. Disidentský řečník následně spojil dohromady Prymulovy podivné kšefty, soudy ve Spojených státech kvůli vakcínám a nastupující totalitu pod vedením estébáka Babiše a zlodějského komunisty Prymuly. Babišem nově instalovaný ministr zdravotnictví se v očích demonstrantů stal nepřítelem číslo jedna a právě proti němu (i jeho dětem) se ozývalo nejvíc nenávisti. „Prymula do plynu,“ zaznělo z davu při projevu boxera a „především vlastence“ Ondřeje Pály, který si prý před akcí objel čtyři nemocnice a ničeho zvláštního si nevšiml.

V projevech se objevovalo srovnávání předlistopadového režimu s dnešní covidovou totalitou, řečníci kritizovali také Zemanovy papalášské manýry v době, kdy země trpí, apelovali na zrušení povinnosti nosit roušky a poukazovali na nesmyslnost plošných opatření. Mezi řečníky se objevil například i komik Miloš Knor, který přečetl zdravici senátora Jana Žaloudíka, jenž před pár dny posílil senátní klub vládního hnutí ANO, proti kterému se tu protestovalo. Na závěr zástupce organizátorů z HONu poděkoval policii, ukončil oficiální akci a z davu se ozvalo bučení. Po něm ke klidu vyzval i zástupce fanoušků, oznámil, že průvod po této demonstraci nebude, a poděkoval policii, že se chová dobře, a díky tomu se v Praze nemusí stát to, co včera v Bratislavě. Řekl, že má mezi policisty řadu přátel a že řada z nich by tu dnes nejraději stála taky. V tu chvíli vybuchl první dělobuch.

Ze sportu a pro sport

Po konci akce nastal mírný zmatek, zejména mezi čumily, kteří nevěděli, co se bude dít dál. „Takhle hodný ultras jsem ještě neviděl,“ stěžoval si kluk v adidas kompletu s pivkem v ruce. „Prý půjdou na Hrad,“ vykládal nadšeně zakulacený padesátník manželce. Část antirouškařských demonstrantů odcházela ulicemi, které policie hlídající všechny přístupy na náměstí k tomuto účelu vyhradila. Chuligáni s jásotem odpalovali propašované pyro a hecovali se před akcí. „Prymula je kokot zkurvený,“ zpívali po vzoru Slováků, kteří stejný popěvek včera věnovali slovenskému premiérovi Matovičovi. Chvíli nebylo jasné, kam se shromážděný dav vrhne, těžkooděnci byli ve všech okolních uličkách. Nakonec dav zaútočil na policajty blokující průchod u kostela sv. Mikuláše v rohu náměstí.

Vzduchem začaly lítat světlice a co se kde našlo. Policie odpověděla dělobuchy a slzným plynem a začala bitka. Policajti po několika minutách vytlačili chuligány od kostela víc do středu náměstí. Desítky nebo stovky lidí sledovaly spektákl z bezprostřední blízkosti a natáčely si ho na mobily. Část lidí nadávala na policii, část ale i na chuligány. „Sejmi ho, zmrda,“ hecovali těžkooděnce odvádějícího zadrženého muže ve sparťanských barvách. Spokojení chuligáni v kuklách se po prvním střetu objímali. Pak následovalo několik kol útoku policie a útoku chuligánů, kteří si oblíbili především polínka na podpal připravená u zavřených stánků s jídlem. Po útoku těžkooděnců dělobuchy tak pokaždé následovala polínka dopadající na policejní helmy. Policajtů na náměstí postupně přibývalo, ale chuligány se podařilo do jedné z vedlejších uliček vytlačit až po několika desítkách minut s pomocí vodního děla a jízdní policie. V tu chvíli byla vytlačena nejagresivnější část davu a zbytek se snažil dostat zablokovanými ulicemi ven. Vlažnější skupinky fanoušků a dav čumilů najednou neměly co dělat. Nedělní bitka místo nedělního fotbalu skončila. Podle organizátorů jsou v plánu další.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále