„Každý z nás je blanický rytíř.“ Fotoreportáž z demonstrace proti opatřením vlády

Několik set lidí dnes v Praze protestovalo proti vládním opatřením a nouzovému stavu na akci nazvané Manifestace za svobodu a pravdu odsuzující teror a manipulaci.

Foto Petr Zewlakk Vrabec

Na náměstí Republiky v Praze se dnes v poledne sešla pestrá směs lidí, aby se zúčastnili další větší akce „antirouškového hnutí“. Tentokrát však nešlo ani tak o roušky. Lidé se spíše snažili na základě různých argumentů polemizovat se zvolenými epidemiologickými opatřeními vlády. I když přišlo i několik fotbalových chuligánů, rozhodně nebyli tak početnou skupinou jako na demonstraci na Staroměstském náměstí předminulý týden. K vidění bylo pár červených čepic s nápisem Make America Great Again, loga Ortelu na různých kusech oblečení, masky Anonymous, číra, sparťanské barvy, listy marihuany i nášivka kapely Exploited. Většina lidí ale žádné subkulturní znaky neměla. Dost jich bylo naopak bez piketů a transparentů, působili zmateně a využívali členy antikonfliktního týmu jako jakési terénní psychoterapeuty.

Organizátoři po minulé akci na Staroměstském náměstí zvolili hodně pozitivní rétoriku směrem k policii. Neustále jí za něco děkovali a vyzývali účastníky k dodržování rozestupů a nošení roušek. Pro mluvčí na pódiu byly tématem číslo jedna ekonomické dopady epidemiologických opatření. Hlavní organizátor demonstrace je sám majitelem kavárny a vládní nařízení mají na jeho podnikání podle jeho slov zcela devastující účinek – zvláště poté, co na jaře vyčerpal veškeré rezervy. „Nemyslete si, vy, co sedíte doma na home officu, vy, co berete státní peníze, že se vám to vyhne,“ burcoval řečník.

Přestože mezi demonstrujícími byla i bývalá reportérka Novy Jana Peterková, ikona popíračů samotné existence nemoci covid-19, a podle hesel na piketech její názory část demonstrantů nejspíš sdílela, z pódia žádné paranoidní teorie o spiknutí nezaznívaly. Mluvčí vyzývali k okamžitému ukončení nouzového stavu a své požadavky opírali převážně o expertní a rádoby expertní kritiku vlády. „Jsou tu lékaři, právníci a ekonomové, kteří mají jiný názor, a nikdo se s nimi nebaví,“ hřímali z pódia a několikrát také zaznělo, že „léčba nesmí být škodlivější než samotná nemoc“.

Přestože se podobných protestů po světě chytá zejména radikální ultrapravice, organizátoři pražské demonstrace spojili ekonomickou kritiku vlády spíše s plebejskou verzí českého demokratického nacionalismu. „Tento stát vybojovali legionáři na monarchistech a aristokracii a dali ho do rukou lidu,“ deklaroval jeden z pořadatelů akce David Tesař. Připomněl i nedávné protivládní demonstrace na Letné, kam jsme chodili, protože „nám bylo spolu dobře, ale teď je to osobní, některým jde o holé živobytí“. Hudební doprovod k akci zajistil herec a muzikant Radomír Švec, který zvolil emblematické národní písně jako Ta naše písnička česká od Karla Hašlera, Masarykovu oblíbenou lidovku Ach synku, synku a po jednom kousku od antikomunistických bardů Karla Kryla a Jaromíra Nohavici (kterou vtipně přetextoval). V závěru demonstrace po patetickém zvolání „Kde jsou blaničtí rytíři?“ pak přítomné uklidnil, že blanickými rytíři jsou všichni přítomní a že blanického rytíře musíme hledat každý sám v sobě. Svým způsobem šlo i o protest proti špatné situaci obecně.

Na 102. výročí vzniku Československa proběhlo i několik dalších akcí včetně demonstrace nahlášené ultrapravicovým aktivistou Jiřím Černohorským, na niž dorazilo několik desítek lidí. Budou-li opatření trvat déle a frustrace ve společnosti poroste, dá se očekávat, že hněvu na podobných akcích bude přibývat. A je možné, že se účastníci budou radikalizovat, pokud vláda nepředloží smysluplný ekonomický balíček.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále