Rozbředlý protest zemědělců. Nakonec nebylo jasné, kdo a za co demonstruje

V Praze včera protestovali zemědělci. Očekávaný dopravní kolaps z náporu traktorů v ulicích hlavního města se ale nekonal. Megafonů se navíc zmocnila ultrapravice a agenda zemědělců ustoupila do pozadí.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

Výhružky o tisíci traktorů, které z obou stran zablokují magistrálu, se nenaplnily. Zemědělskou techniku nechali demonstranti zaparkovanou tak, aby Pražáctvo v autech mohlo spokojeně jezdit. Provoz byl díky předchozím varováním a výzvám k omezení používání aut naopak nadmíru plynulý. Z dopravního hlediska mohli být tedy všichni spokojení. Naopak ze samotných protestů nemůže mít radost asi nikdo, možná kromě členů vlády, ale spíš ani ti ne. Zemědělci si nechali svoji akci tak trošku ukrást ultrapravicí a nepodařilo se jim předat veřejnosti zprávu o tom, jak na tom jsou a proč si na rozdíl od vlády zaslouží sympatie. Nespokojení ale museli být nakonec i lidé z ultrapravicové proruské scény, protože se jim nepodařilo nikoho ošálit, že jde o převážně zemědělský protest, a mají tak za sebou jen další akci s relativně malou účastí, ale zato spoustou politiků na lovu.

Od kuropění

Zemědělci z traktorů se před ministerstvem začali objevovat od brzkých ranních hodin. Kromě jednoho nebo dvou megafonů a polní kuchyně ale nebylo na místě dohromady co dělat. Organizátoři nezajistili žádný smysluplný politický program, a tak příchozí vytvářeli hloučky a politiku probírali sami po své ose. V tématech nejvíce rezonovaly ceny energií, dlouhodobá neudržitelnost byznysu menších farmářů a celkový úpadek českého zemědělství za posledních třicet čtyři let, zejména pak po vstupu do Evropské unie. Témata jako Rusko, Ukrajina, válka, Brusel nebo Green Deal se objevovala jako součást širších diskusí, včetně velmi ostrých nebo konspiračních výroků.

Jedna z tváří protestu Zdeněk Jandejsek zpochybnil spolu s Green Dealem celou klimatickou změnu. A šel na to od lesa, když z pódia zahřímal, že oxid uhličitý je pro planetu důležitý a bez něj hrozí katastrofa.

Už v předstihu označil premiér Petr Fiala, spolu s českými pravičáky na X a dalšími komentátory, demonstranty nálepkou ruských švábů. Nikoliv bezdůvodně. Mezi mluvčími akce byl bloger Daniel Sterzik, autor Vidlákových kydů a aktivista motající se okolo Rajchlova PRO, nebo agrobaron Zdeněk Jandejsek, který stejně jako další organizátor a odborář Bohumír Dufek v minulosti vystupoval na akcích ultrapravicového dezinformátora Jindřicha Rajchla Česko proti bídě. Velké profesní organizace jako Agrární komora a Zemědělský svaz se právě kvůli těmto jménům od akce distancovaly, což někteří demonstranti z řad zemědělců brali jako svým způsobem zradu.

Rétoricky mohla být akce ostrá, ale fakticky nakonec tolik ne. Největší pozdvižení na ranním dýchánku před ministerstvem vyvolalo vystoupení ministra zemědělství Výborného, který vyšel na chvíli ven, převzal dopis s požadavky demonstrantů a zodpověděl několik novinářských dotazů. Demonstrující se natlačili kolem a přes sem tam zaznívající řeči jako „kolik je tady policajtů? – Moc ne, to zvládnem,“ a vášnivého popisování, co všechno „dělají Francouzi“, k žádnému agresivnímu chování nedošlo. Kolektivně se skandovalo zejména „demisi, demisi“ a největší rebelií se stalo pokřikování na úředníka, který u otevřeného okna ministerstva svačil.

Před Úřadem vlády měl svoji malou akci někdejší organizátor akcí Česko na prvním místě, který pro asi padesátku lidí řečnil na různá témata. Ruské Z a znak vagnerovců například označil za znaky odporu k fašismu, k válkám a zabíjení. Příznivců ale mnoho neměl, jeho úvahy zajímaly jen pár desítek převážně starších lidí, kteří se zároveň zúčastnili některých z demonstrací zemědělců.

Dezinfo scéna

Odpolední akce na Malostranském náměstí navazující na dopoledne před ministerstvem měla začít až ve tři, ale demonstranti se tam postupně scházeli už od jedenácti a organizátoři tak začali o něco dřív. Zatímco před ministerstvem zemědělství byla většina účastníků v montérkách, tady už skoro nikdo. Tématem projevů zůstávalo pořád zemědělství, ale účastnictvo se už obměnilo. Jedna z tváří protestu Zdeněk Jandejsek zpochybnil spolu s Green Dealem celou klimatickou změnu. A šel na to od lesa, když z pódia zahřímal, že oxid uhličitý je pro planetu důležitý a bez něj hrozí katastrofa. Vypouštět ho více do atmosféry je tedy v pořádku. Podobně mluvili i další. Po náměstí a okolí běhala řada politiků – Tomio Okamura, Zuzana Majerová, Josef Skála, Jiří Paroubek, Kateřina Konečná, Jindřich Rajchl a k vidění byla i Jana Volfová.

Krom toho, že protestujícím zemědělcům vadí Green Deal, vadí/nevadí jim proruská dezinformační scéna a jsou schopní blokovat/neblokovat dopravu v Praze, se veřejnost nic nedozvěděla. Před odpolední akcí velká část zemědělců zase odjela, i když plánovala zůstat. Někteří představitelé se nechali slyšet, že jim byla demonstrace ukradena, jenže před tím sami zemědělci některé lidi k organizaci přizvali. Největší zprávou tak je, kolik politiků se chtělo ukázat v agresivním davu, od kterého se sice oddělili zemědělci, zato se k němu přidali i lidi skandující „Čechy Čechům“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále