Petr Fiala slíbil ODS totéž co minule. Na vedení strany to stačí

Sjezdy ODS začínají vypadat podobně jako kdysi sjezdy KSČ. Jednotlivé ročníky od sebe prakticky nelze rozeznat.

Sjezd ODS nepřekvapil ničím a vlastně tak demonstroval, proč se preference ODS respektive koalice Spolu výrazně nehýbou žádným směrem. Petr Fiala po deseti letech v čele strany obhájil pozici, v níž se ho nikdo nepokusil ohrozit a za místopředsedy mu delegáti navolili jen lehce obměněnou sestavu, kterou si sám vybral. Dokonce i s jednou ženou, aby se neřeklo.

Základem stability úspěchu koalice Spolu, jíž Petr Fiala reálně předsedá, je hrozba Andreje Babiše. Petr Fiala je předsedou díky Andreji Babišovi a Babišem také opakovaně hrozil ve svém projevu, když neurčitě varoval před populisty, proruskými silami, socialisty a ovládnutím státu oligarchy. Těžko říct, jak přesně to myslel, protože nejbohatší vrstva oligarchů za Fialovy vlády zbohatla o stovky miliard korun. Jejich bohatství, a tedy zdroj moci obchází Fialova vláda v uctivém předklonu, zatímco občanům zvedá daně nebo odvody na sociálním pojištění, což je jen jiný druh daně z příjmu.

Radost ještě znásobil, když připomněl, že se ODS podařilo dosáhnout v podstatě zničení normy Euro 7, která zbytečně šikanovala auta.

Fiala střídavě láteřil nad rozvrácenými financemi nebo se chlubil, že jeho vláda dává rozpočet odpovědně dohromady. Zmínit zapomněl, že rozpočet rozvrátila jeho strana zrušením superhrubé mzdy a několika dalšími opatřeními, jako je zrušení daně z převodu nemovitostí, což prosadil se svým arcinepřítelem Andrejem Babišem.

Fiala se sice jako obvykle oháněl západními hodnotami, jež zde prý ODS prosazuje, ale jestli tím měl na mysli odmítnutí manželství pro všechny nebo snad zamítnutí Istanbulské úmluvy, už nezmínil.

Co zcela pominul je probíhající rozvrat klimatu, ten se nejspíš České republiky netýká nebo se o něm ještě v ODS nedoslechli. Současně v jeho projevu nezaznělo nic, co by se jakkoli mohlo dotýkat existence a budoucnosti mladších generací. Zazněla jen obecná fráze o kvalitním vzdělání, což je v rozporu se škrty, které jeho vláda po celý rok ve školství prosazovala.

Nabídka ODS pro mladé: více kapitalismu

Lidí mladších, než je věkový průměr ODS, se více dotkl ve svém nominačním projevu Martin Baxa. Ten po krátké části, že se strana musí mladým věnovat, plynule navázal podle něj klíčovým heslem ODS pro budoucí volby: „více kapitalismu, více svobody.“ Těžko hledat heslo, které by se více míjelo s rozpoložením generace Z a světa vůbec. Působí to podobně bizarně jako stranická hesla z normalizace, jejichž obsahu nerozuměl nikdo a která se ani nesnažila předstírat, že mají něco společného s realitou.

Nicméně míjení se s realitou je Baxova silná stránka. Ve svém projevu tak třeba řekl: „Našimi voliči jsou přece nejčastěji středostavovské rodiny. Ty chtějí svobodu volby při výběru školy pro své děti.“ Pokud by sledoval dění posledních let nebo aktuální přijímací peklo okolo středních škol, pak by věděl, že rodiče by byli vděční vůbec za nějaké školy pro své děti. O školkách ani nemluvě.

Jinou zajímavostí bylo, když si kopl do koalice ANO, STAN a Pirátů v Plzni respektive Plzeňském kraji s tím, že doufá, že je to jen lokální deviace. Nevím, jestli Martin Baxa tuší, s kým přesně vládne v Brně ODS s Markétou Vaňkovou coby primátorkou. Taková míra deviace by ho mohla zneklidnit.

Martin Kupka ve svém nominačním projevu zmínil, kolik kilometrů dálnic rozestavěl a v podstatě tím mohl i skončit. Všichni milují auta a čím víc dálnic pro auta, tím víc radosti. Radost ještě znásobil, když připomněl, že se ODS podařilo dosáhnout v podstatě zničení normy Euro 7, která zbytečně šikanovala auta. Kupka také doporučil sledovat technologie a zmínil, že lidé si kupují jízdenky na vlak elektronicky, což prý nelze přehlížet. V tom lze asi souhlasit.

Alexandr Vondra přečetl seznam lidí, kteří kandidují za ODS do Evropského parlamentu. Zmínil víru v kapitalismus a varoval před zeleným socialismem současného europarlamentu nebo rudo-zelenými utopiemi. Bohužel v ničem takovém nežijeme, takže může být klidný. Vondra má ve straně na starosti klimatickou politiku, takže asi nepřekvapí, že k ní neřekl vůbec nic.

Poslední zvolenou členkou předsednictva je Eva Decroix, která se ve svém projevu soustředila na vršení asociací. Například když za sebe naskládala několik vět o odvaze, aniž by se trápila tím, jak je mezi sebou provázat. Současně byla z jejího projevů patrná snaha dojmout se sama sebou, což odstartovala už počátečním prohlášením, že je máma, manželka a podnikatelka a informovala delegáty ODS, že miluje Vysočinu a čisté rybníky. V různých variacích zopakovala, že se ODS musí opírat o mlčící většinu, která miluje svou vlast a celý svět. Co přesně se snažila sdělit nejspíš zůstane záhadou, nicméně na pozici v předsednictvu to stačilo.

Abych nezapomněl, prvním místopředsedou byl znovu zvolen Zbyněk Stanjura, který ve svém projevu mluvil samozřejmě o škrtech, úsporách, rozpočtu a dalších škrtech. Navrhl slučovat ministerstva, rušit dotace a vrátit do politiky zpět téma privatizace. Chce například privatizovat Poštu a České dráhy. Jak vidět, nápady konzervativní pravice z osmdesátých let minulého století jsou v ODS stále živé. Na sjezd ODS, který by se odehrával v tomto století, si tak ještě budeme muset počkat.

Že už jsou věci trochu jinak by si všimnout mohli. Ostatně poté, co Fiala varoval před socialisty, odletěl do Spojených států na audienci u „socialisty“ a amerického prezidenta Joe Bidena. Má zde také lobbovat za pomoc pro Ukrajinu, kterou v Kongresu blokuje konzervativní pravice. Fiala v projevu citoval Ronalda Reagana, kterého má v oblibě jiný americký politik, Donald Trump. Pokud to Fiala myslí s podporou Ukrajiny vážně, musí americkým socialistům držet palce, aby jeho ideové souputníky dokázali ve volbách porazit.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále