„Zastavte utrpení civilistů!“ V Praze lidé demonstrovali za příměří v Pásmu Gazy

Přibližně tisícovka lidí se v sobotu odpoledne sešla na pražském náměstí Míru, aby vyjádřila svůj nesouhlas s postojem české vlády k vojenským operacím Izraele v Pásmu Gazy.

Foto Alarm/Petr Zewlakk Vrabec

Na pražském náměstí Míru se v sobotu odpoledne sešla asi tisícovka lidí na akci Pochod solidarity s Palestinou. Shromáždění svolaly organizace Sdružení přátel Palestiny, Mezinárodní hnutí solidarity a Prague 4 Palestine Youth. Protestující chtěli vyjádřit veřejně svůj nesouhlas s postojem české vlády k aktuální vojenské akci státu Izrael v Pásmu Gazy. Do dnešního dne si bombardování Gazy i útoky pozemních vojsk vyžádaly přes 26 tisíc obětí, z nichž velkou část tvoří civilisté včetně žen a malých dětí.

Přestože momentálně probíhá slyšení u Mezinárodního soudního dvora v Haagu ohledně obvinění Izraele z páchání genocidy, které vznesli představitelé Jihoafrické republiky, český prezident Petr Pavel v minulém týdnu uskutečnil oficiální státní návštěvu Izraele jako akt podpory vládě Benjamina Netanjahua. I na tento fakt a zvětšující se izolaci České republiky na mezinárodní politické scéně sobotní demonstrace upozornila. Hlavním cílem protestujících je okamžité ukončení izraelské vojenské operace v Gaze a následné diplomatické řešení konfliktu. Ideálním řešením by pro ně byl vznik nezávislého palestinského státu.

Na sobotní demonstraci vystoupil třeba bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan nebo historik Vít Strobach. Spisovatelka Markéta Hrbková také na akci přečetla dopis bývalé ombudsmanky Anny Šabatové. Na akci promluvila také lékařka Lída Hesová, která byla v roce 2002 v Palestině na misi organizace Lékařů bez hranic. Vyzývala českou společnost k větší empatii a soucitu k lidem žijícím v Gaze, mezi nimiž má řadu přátel. Bojí se však, že mnozí z nich už jsou po smrti v důsledku izraelských vojenských zásahů v Gaze, nebo nyní přežívají v šílených podmínkách.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále