Nový registr očkování dokazuje, že Andrej Babiš Čechy nenávidí

Pokud by byl Babišův registrační systém počítačovou hrou, její jedinou a hlavní pointou by bylo, že se hraje zbytečně.

Žádný Čech, který někdy přišel do kontaktu se státní správou, zřejmě neočekával, že v pátek spuštěný registrační systém na očkování bude úplně bez chybičky. Přesto výsledek zaskočil i ty největší cyniky. Namísto intuitivního registračního formuláře, o němž se od začátku ví, že má být pro lidi nad osmdesát let, jsme dostali zbastlenou šílenost, noční můru od Pata a Mata na meskalinu. Nejde přitom o nějakou zbytečnost, jako je e-shop na dálniční známky. Registrační formulář na očkování má bez nadsázky zachraňovat životy – proočkovat nejohroženější skupinu, aby senioři nedostali covid a lékaři je pak neselektovali na chodbách. Následně se budou moci zmírnit opatření, uleví se podnikatelům a mnozí přestanou přemýšlet o tom, že se oběsí na půdě zavřeného krámku.

Možná na konci bude vakcína. Anebo taky ne. Nikdo neví.

Funkční registrační systém mohl být výkladní skříní Andreje Babiše, hlavního garanta očkování, který je za ně politicky zodpovědný. To neříkám já – a ani Kalousek –, on sám se k tomu přihlásil. Babiš ostatně měl mnoho měsíců na to, aby sehnal ty nejlepší odborníky v Česku, kteří mu připraví ten nejkrásnější a nejvychytanější registrační web na světě. A co jsme dostali místo toho? Nejdebilnější bojovku na světě. Web, kde musíte jako první vyplnit telefonní číslo, abyste SMSkou obdrželi PIN 1, který vás pustí dál. Jelikož ale někdo u operátora zapomněl navýšit kapacitu rozesílek, odeslalo se za vteřinu pouhých dvacet SMS. Na PIN 1 proto mnozí lidé čekali i dvacet minut. Někteří to nevydrželi a klikli na možnost „Zaslat znovu“ – a pak jim nefungoval ani jeden PIN 1. Game over.

Kdo pokořil první level, mohl se pustit do vyplňování čísla pojištěnce, které naleznete na řádku č. 6 na kartičce pojišťovny. Nemohlo se tam napsat „rodné číslo“, pod kterýmžto kódovým označením zná toto číslo 99,99 procenta národa – ovšem vyjma toho jednoho idiota, který připravoval tenhle web. Tím to však nekončí, museli jste vyplňovat i další údaje, jako je jméno nebo příjmení – pojišťovna o vás sice všechny tyto věci ví, ale to je jedno. Mnozí lidé narození před rokem 1953, kteří mají devítimístné rodné číslo, měli smůlu. Systém s nimi nepočítal. Game over.

Nyní si mohli lidé vybrat očkovací místo a odkliknout. Jejda, chybová hláška. V angličtině. Mnohým se objevila recaptcha: měli na rozmazaném obrázku o velikosti poštovní známky hádat, zda je tam semafor, nebo není. Nevzal sis brejle? Jsi robot, nezájem. Game over.

Kdo do této chvíle neprokopl monitor nebo se neschoulil na zemi do klubíčka a nezačal plakat, dostal se posledního kola české verze sadistického Takeshiho hradu. Pokud měl ještě naději, že dosáhne kýženého výsledku a pro sebe nebo své smrtelně ohrožené prarodiče a rodiče sežene vakcínu, dozvěděl se, že vyčleněných dva tisíce vakcín již bylo rozebráno. Game over.

Může to zkusit znovu za pár dní. Prostě si tímhle celým martyriem projdete znovu a možná na konci bude vakcína. Anebo taky ne. Nikdo neví. Ano, tohle vše se dělalo kvůli dvěma tisícům vakcínám. Ačkoliv se tvrdilo, že k dispozici je pět tisíc vakcín. A zatímco vaši izolovaní příbuzní budou čekat milostivě na vakcínu, proočkují se desetitisíce potentátů, úředníků a dalších lidí, kteří mají to štěstí, že znají jiné lidi. Neznáte nikoho a spoléhali jste se na férovou cestu skrze registrační formulář? Váš problém.

Proč tohle všechno Andrej Babiš dělá? Je tak strašně neschopný? Nenávidí staré lidi? Nenávidí mladé lidi? Nenávidí celou zemi? Chce ji vidět hořet? To poslední se mu může splnit – pokud na nás ještě někdy zkusí vytáhnout podobný registrační web a jeho markeťáci budou i nadále tvrdit, že situace našich nemocnic je kromobyčejně příznivá, a celou kritiku dnešního kolapsu budou rámovat jako opoziční boj proti úspěšnému projektu, který byl jen na pět minut přetížený…

Autor je spolupracovník redakce.

Čtěte dále