„Totální komunismus“: Rakouská konzervativní vláda zastropovala cenu respirátorů

V důsledku zpřísnění pravidel pro boj s pandemií zavedla rakouská vláda povinné nošení respirátorů FFP2. Jejich maximální cenu pak stanovila na 59 centů.

Rakouská vláda od pondělí zpřísnila opatření proti šíření COVID-19. Mezi nově zavedená pravidla patří jednak zvýšení bezpečného rozestupu z jednoho na dva metry a za druhé zavedení povinnosti nosit respirátory typu FFP2 ve veřejné dopravě a obchodech. Tato opatření platila dosud pouze na sjezdovkách, které zůstávají v Rakousku otevřené, přestože je jinak země v tvrdém lockdownu. Důvodem pro zpřísnění je snaha omezit šíření jihoafrické a britské mutace viru covid-19. Výhodou respirátorů typu FFP2 je totiž jejich účinnost – při správném použití dokážou zachytit až 94 procent všech aerosolů.

Na tomhle se vydělávat nebude

Součástí opatření je povinnost poskytnout FFP2 respirátory za výrobní cenu, která zahrnuje náklady na pracovní sílu, materiál a logistiku. Vláda složená z koalice konzervativní ÖVP (Rakouská lidová strana) a rakouských Zelených tím znemožnila, aby firmy na prodeji těchto respirátorů vydělávaly. V minulém týdnu proběhla v rakouských médiích diskuse o tom, jak lze cenu nákladů stanovit. Důvodem bylo mimo jiné i to, že část respirátorů byla vládou nakoupena v Číně. Čínské masky jsou výrazně levnější a rakouští výrobci argumentují tím, že nejsou v porovnání s čínskou výrobou konkurenceschopní. Cena nákladů byla posléze stanovena na 59 centů (necelých 16 Kč). Pro srovnání: dříve bylo možné koupit je v supermarketech za necelá tři eura a v lékárnách za téměř osm eur. Cena FFP2 respirátorů tak pro spotřebitele výrazně klesla.

Rakouské supermarkety nově omezily množství zakoupených respirátorů na osobu a začaly je také u vstupů rozdávat zdarma, aby tak zabránily jejich hromadění. Potřeby rakouské veřejnosti z velké části uspokojí domácí výrobci, kteří rozšířili výrobní kapacity na maximum. Stěžují si ovšem právě na nákup respirátorů rakouskou vládou z Číny a také na to, že se o novém opatření dozvěděli až z médií, a nebyli tak schopni dostatečně rychle reagovat na masivní růst poptávky.

Za nedodržení nově zavedených opatření mohou být lidé pokutováni až dvaceti pěti eury, ve vídeňské hromadné dopravě až padesáti eury. Kromě tohoto plošného opatření zavedla vláda několik výjimek, které zajišťují, aby se negativně nedotkla sociálně slabších skupin. Domácnosti s nízkými příjmy budou mít respirátory typu FFP2 k dispozici zcela zdarma. Kromě toho vláda vyjmula z povinnosti nosit tento typ ochrany osoby mladší šestnácti let. Při vstupu do obchodu je i nadále možné nosit jinou ochranu dýchacích cest, pokud je účelem nákup respirátorů, anebo pokud si je dotyčný není schopen obstarat sám. Stejně jako k jiným opatřením zveřejnila vláda komplexní přehled otázek a odpovědí na stránkách Ministerstva pro sociální záležitosti. K nalezení je zde například návod, jak respirátor správně nasadit, nebo odpověď na otázku, zda je ho možné použít vícekrát.

Diskuse o povinném nošení respirátorů typu FFP2 se vedou i v jiných evropských zemích. Česká vláda tuto možnost zatím zamítla, přestože je pravděpodobné, že by tak bylo možné zamezit masivnímu šíření infekce. Rakouský příklad navíc ukazuje, že je možné toto opatření zavést, aniž by se negativně promítlo do nákladů domácností.

 

Čtěte dále