Francouzský stát prohrál klimatickou žalobu. Podle soudu selhává v řešení klimatické krize

Soud rozhodl, že francouzská vláda nedělá dost pro řešení klimatické krize, a uložil jí co nejdříve zjednat nápravu. Podobná žaloba se připravuje i v Česku.

Sdružení ekologických organizací ve středu vyhrálo soud nad francouzským státem. Administrativní soud v Paříži rozhodl, že stát selhává v řešení klimatické krize a nedrží sliby ohledně omezení vypouštění skleníkových plynů. Žalobu podaly čtyři neziskové organizace, mezi nimi francouzské odnože organizací Greenpeace a Oxfam. Doprovázela ji petice podepsaná více než dvěma miliony Francouzů.

Francouzská vláda se v roce 2015 zavázala redukovat emise skleníkových plynů o čtyřicet procent do roku 2030. Do poloviny 21. století by pak podle vlastních slibů měla dosáhnout uhlíkové neutrality. Environmentální organizace ji obviňují, že se k cíli, který si předsevzala, dostatečně nepřibližuje, což má dopad na život a zdraví obyvatel Francie. Soud dal nevládním organizacím za pravdu. Uložil vládě, aby to co nejdříve napravila.

https://twitter.com/NotreAffaire/status/1356888607307481089

„Přelomové rozhodnutí soudu dokazuje, že pasivita státu už nemůže být tolerována, protože je ilegální. Ani tak ale tento boj není uzavřen. Usvědčení státu z nečinnosti je jen první krok, po němž musí ze strany státu následovat zavedení konkrétních opatření k ochraně životního prostředí,“ řekla britskému deníku Guardian Cécilia Rinaudo, ředitelka jedné z organizací, které žalobu na stát v březnu 2019 podaly.

Výsledek soudního jednání může být inspirací pro klimatické žaloby v dalších zemích. Jedna z nich se chystá i u nás. „Je to pro nás povzbuzení, že klimatické žaloby mohou být úspěšné,“ řekl Alarmu Jiří Jeřábek ze spolku Klimatická žaloba ČR. Spolek plánuje žalobu na český stát podat v březnu, připravuje ji rok, loni v létě spustil její veřejnou část. Cílem je, aby soud uložil státu přepracování národní strategie ochrany klimatu.

Na realizaci žaloby proti Česku přispěli lidé prostřednictvím portálu Darujme.cz čtvrt milionu korun. Z odborného pohledu na ní pracuje advokátní kancelář Frank Bold a její součástí budou tři odborné posudky od českých i zahraničních vědců. 203 členů spolku zatím podalo předžalobní výzvu.

Většina států světa se zavázala snižovat dopady klimatické krize prostřednictvím Pařížské dohody, která byla výsledkem Klimatické konference pořádané OSN v roce 2015.

 

Čtěte dále