Na covidu jsme ušetřili miliony, stálo nás to miliardy

První, covidový díl nihilistické videoshow Standy Bilera Všichni tady umřeme je tady. Pohodlně se usaďte a poslechněte si o tom nejhorším z uplynulého týdne.

Premiér Babiš mohl zajet do té země, které se vyhýbá, o které nemluví a tváří se, že neexistuje, zatímco jsme na ní ve skutečnosti ekonomicky zcela závislí. Ano, mohl zajet do Německa a zeptat se paní Merkelové, co má teda dělat. Kdybychom totiž měli v přepočtu na obyvatele tolik mrtvých co Němci, tak nemáme 25 tisíc zemřelých, ale deset tisíc a nemocnice a krematoria by nikdy nezkolabovaly. Ale polovinu obětí v přepočtu na obyvatele má i Rumunsko.

Andrej Babiš může jet úplně kamkoli, ale odnikud si nepřiveze kompetenci vládnout a elementární důvěryhodnost. Faktem je, že v kabinetech Merkelové nebo finské Sanny Marin by nemohl dělat nic. Ani nosit podklady k jednání nebo otevírat minerálku.

Zatímco naše životy devastuje epidemie, protože si nemůžeme dovolit zastavit průmysl, koupit dost vakcín nebo lidem zaplatit nemocenskou, ať sedí doma, ti, kdo jsou u moci, nezahálejí v jiných věcech, které nás teprve budou mrzet, ale dnes na ně nemáme energii. A to je škoda.

Na přípravu funkčního očkování vláda čas neměla, ale zato má spoustu času pokračovat v přípravě jaderných bloků, jejichž cena, kterou za ně nakonec zaplatíme, velmi snadno převýší náklady na celou epidemii. Bloky můžou stát mezi půl bilionem a bilionem korun, hranice neexistují, všechny podobné projekty v Evropě se násobně prodražují. Do toho Havlíček, aby vyhověl Miloši Zemanovi, udělal projekt tak, aby do něj navzdory varování bezpečnostních složek zapojil ruský Rosatom. Pokud to projde, budeme za tohle v příštích desetiletích platit.

Čtěte dále